Diskusjon:Dronning Maud Land

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Underprosjektets logo Artikkelen Dronning Maud Land er del av underprosjektet Antarktis, som søker å øke antall artikler relatert til Antarktis og å utbedre kvaliteten på nye og eksisterende artikler så mye som mulig. Om du ønsker å bidra kan du for eksempel redigere denne artikkelen eller besøke prosjektsiden, hvor du kan slutte deg til prosjektet og se en liste over oppgaver som må gjøres.
B Denne artikkelen har av prosjektet blitt vurdert til å være på nivå B på kvalitetsskalaen. (Merk at prosjektets standarder kan avvike noe fra øvrige slike vurderinger på Wikipedia.)
Høy Denne artikkelen er av høy prioritet innen sitt emne.

Ønskeliste: Forskning i Antarktis · Antarktis' natur · Antarktis' geografi · Antarktisk tannfisk · Smith Island · Operasjon Deep Freeze · Gerald Ketchum

Navnet – Maud/Mauds[rediger kilde]

Vær oppmerksom på at bilandet heter Dronning Maud Land - ikke "Dronning Mauds Land".

Siden det er "Dronning Mauds Land" som er mest i bruk bør vi sette opp en redirect der og kanskje forklare rettskrivningsproblematikken. Profoss 10. jun 2004 kl.01:22 (UTC)

La oss holde oss til det som er korrekt. Du burde heller legge inn en hopper fra 'Mauds Land' til 'Maud Land'! Hvis vi skal bruke det som er mest vanlig hele tiden kan det fort bli en god del synsing. Landet er oppkalt etter Dronning Maud. Det er ikke Dronning Maud sitt land. --Jakro64 12. jun 2004 kl.13:09 (UTC)

Som i bunn og grunn var akkurat det jeg foreslo, Redirect = hopper :) Profoss 12. jun 2004 kl.13:57 (UTC)

Ja, jeg ser det nå - misforstod og trodde du mente motsatt... --Jakro64 12. jun 2004 kl.14:08 (UTC)

Det offisielle navnet er faktisk «Dronning Mauds land». «Dronning Maud Land» er den engelske forma. Mahlum 9. des 2006 kl. 21:24 (CET)

  • Hvis du kan dokumentere dette synes jeg vi bør bruke det offisielle navnet. Galar71 9. des 2006 kl. 21:40 (CET)
Er dette godt nok: [1] Mahlum 9. des 2006 kl. 23:16 (CET)
Mer enn godt nok for meg ihvertfall. Jeg trodde også alltid det het «Dronning Mauds Land» og stusset litt da jeg fant det under «Dronning Maud Land». Galar71 10. des 2006 kl. 05:08 (CET)
Beklageligvis. Dronning Maud Land har vært navnet helt til Språkrådet blandet seg inn. F.bendik 10. des 2006 kl. 07:58 (CET)
Dronning Maud land eller Dronning Mauds land?
SitatNorsk Polarinstitutt fastsetter geografiske navn i polarområdene, men det er ikke avklart om det er Polarinstituttet eller Språkrådet som skal bestemme skrivemåten av navnene. Det er grunnen til at det er sprik mellom navneformer som står på vår geografiliste, og de navneformene Polarinstituttet har vedtatt. Språkrådet mener at en i disse navnene bør følge gjeldende norske rettskrivningsregler på samme måten som det blir gjort i andre stedsnavn. Polarinstituttet bruker skrivemåter som har hevd, men som trolig bygger på engelsk skrivetradisjon.Sitat
– Åsta Norheim, rådgiver i Språkrådet
Tskoge 11. des 2006 kl. 10:27 (CET)
En henvendelse til UD ga et heller magert resultat:
SitatKlippet fra Aschehoug og Gyldedals Store norske leksikon: "Dronning Maud Land, Dronning Mauds Land, norsk biland i Antarktika, omfatter den del av det antarktiske kontinent som ligger mellom ....." Det ser ut til at begge deler brukes.Sitat
– Øyvind Sæther, Miljøverndepartementet
Inntil Polariinstituttet og Språkrådet har avklart sin innbyrdes vedtaksmyndighet får vi bruke begge former. Men vær oppmerksom på at Språkrådets versjon har «land» med liten l. Mahlum 12. des 2006 kl. 00:25 (CET)
Praktisk alle øyer og de nordlige og de sørlige havområder som er oppkalt etter personer både med med blåttt blod og andre er tradisjonelt skrevet uten genitiv-s (Et par unntak Prins Karls Forland bl.a.)
Aftenposten f.eks. er konsekvent og undgår s-en. Vi bør bruke de hevdvundne navn i artikkeles tittel, og sa i ingressen kan vi f.eks skrive: Frans Josef Land (Etter språkrådets anbefaling kan skrivemåten Frans Josefs Land også benyttesF.bendik 12. des 2006 kl. 00:45 (CET)

2009 - Debatten våkner igjen, ny presseomtale idag : Aftenposten-11/1-09 - TorSch 11. jan 2009 kl. 08:14 (CET)

Uansett vil jeg mene at "Dronning Maud Land" er en forferdelig orddelingsfeil. Da blir det jo DRONNING - MAUD - LAND, og ikke DRONNING - MAUDLAND som jeg heller ser for meg det bli uttalt. Hvorfor ikke en bindestrek - "Dronning Maud-Land"? --Berntisso 4. aug 2011 kl. 16:18 (CEST)

Dronning Mauds Land (gruppe)[rediger kilde]

Kanskje er denne noten 10-12 år ute av fokus, men gruppen med samme navn, dog med 's', er ikke lett å finne. Kanskje burde redirecten erstattes med en side som hadde pekere til både bilandet i sør, og til gruppen (med storhetstid på 90-tallet). Hvis de fleste søk etter det antarktiske bilandet kommer til 'Maud' uten s, behøves ingen referanse der mot popgruppen. Eller hva? TorSch 22. mar 2008 kl. 08:58 (CET)


Ingen reaksjoner så langt, så jeg opprettet denne som pekerside istedetfor redirect. TorSch 22. mar 2008 kl. 21:14 (CET)
Jeg tror heller at løsningen er å skrive øverst i denne artikkelen «Dronning Maud Land omdirigerer hit. For gruppa, se Dronning Mauds Land (gruppe).» eller noe lignende, i det landområdet er ganske mye mer kjent enn gruppa. Mvh. Mewasul (d) 22. mar 2008 kl. 21:29 (CET)
...men Dronning Maud Land omdirigerer IKKE til Dronning Mauds Land! (Redirecten gikk andre veien).
Riktig stavet (i henhold til diskusjons-siden) går Dronning Maud Land rett til Antarktis! Gruppen staves med s i Mauds; Dronning Mauds Land. Denne går til pekersiden hvor valget er enten Antarktis, eller gruppen. Synes det virker helt logisk.

TorSch 22. mar 2008 kl. 21:41 (CET)

Beklager, mente det motsatt; Dronning Mauds Land til denne artikkelen. Men ok, skal ikke krangle på det ... det som virker som beste løsning for meg er ikke nødvendigvis det beste allikevel. :-) Mvh. Mewasul (d) 22. mar 2008 kl. 21:52 (CET)

Grensene[rediger kilde]

I alle kildene jeg har sett står grensene fastsatt som 20 grader vest og 45 grader aust. Setninga «Mot syd er grensen ikke fastsatt, men det er alminnelig akseptert at den strekker seg helt til polpunktet.» kan vel fjernes. 20 grader vest og 45 grader aust møter hverandre i en vinkel. Dermed er grensa mot sør allerede definert. For forståelsen kan man tenke seg et punkt som ligger mellom 20 grader vest og 45 grader aust en meter fra polpunktet og dermed altså ligger innafor grensene som er definert. Det er den nordlige grensa som må defineres. Siffuor Kuzmuus 1. jun 2010 kl. 15:46 (CEST)

Problemet her, etter hva jeg har forstått er at 20 grader vest og 45 grader øst er definert fra kysten, noe som gjør sørgrensen udefinert (noe som vises på samtlige kart som en bølgete linje ovenfor polpunktet. Derfor er grenseavsnittet viktig å ha med. Profoss 1. jun 2010 kl. 15:51 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Dronning Maud Land. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. apr. 2018 kl. 11:49 (CEST)