Diskusjon:Det store hamskiftet

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

"Det store hamskiftet representerer det tidsrommet hvor Norge gikk fra å være regnet som et u-land til å gå mot et i-land."

Jeg er ikke sikker på hvor riktig det er å retroaktivt bruke begrepet u-land om før-industrielle land før det overhodet var noen industrialisering. U-land er et nyere begrep som brukes om land som i en industrialisert verden ikke er fullt industrialisert – Norge kan umulig ha blitt "regnet som et u-land" lenge før det fantes noe som het u-land. Jeg synes det blir meningsløst å kalle Norge i vikingtiden eller på 1700-tallet, eller det gamle romerriket, for u-land fordi de ikke hadde den teknologien som menneskene har hatt de siste 150 årene, og også en form for nåtidsjåvinisme. 85.164.197.145 20. des 2009 kl. 16:20 (CET)

Tommel opp for omskrivning Profoss 20. des 2009 kl. 16:22 (CET)
I-land = industriland. U-land = utviklingsland. "Regnet som" er dessverre en uheldig formulering, dog Norge var et veldig fattig land før jordbruket ble effektivisert og industrien startet. Norge var ikke det første landet i verden hvor industrialiseringen tok til, og dermed var Norge et (etter dagens begrep) u-land sammenlignet med Storbritannia. Neitakk 21. des 2009 kl. 08:47 (CET)