Diskusjon:D-dag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ifølge engelsk wiki står ikke D i D-dag for noe spesielt. 85.164.186.159 26. nov 2005 kl.10:50 (UTC)

Ifølge tysk Wikipedia ble begrepet brukt for første gang i den første verdenskrig den 7. september 1918 på følgende måte:
The First Army will attack at H hour on D day with the object of forcing the evacuation of the St. Mihiel Salient. BjørnN 26. nov 2005 kl.11:28 (UTC)
Jeg skrev hovedbolken av denne artikkelen utifra egen viten om begepte D-dag, lenge før det ble lagt til lenker til andre wiki'er. Jeg skrev den fordi det i artikkelen om operasjon Overlord sto at D-dagen betyr D-dag, noe som jo er feil. Jeg brukte ordet Decision day, fordi det i følge et «leksikon» jeg har over andre verdenskrig, var det ordet Eisenhower brukte da han natt til 5. juni (kl 04:30) bestemte at invasjonen skulle starte 6. juni. Hverken den engelske eller tyske wiki gir et klart svar på hvorfor akkurat begrepet oppsto og hva det egentlig betyr. Jeg hvor nøye du har lest den tyske versjonen, men der det gis forskjellige eksempler på hva det kan bety, deriblant decision. Om disse bare er populærversjoner eller har vært brukt som militære «definisjoner», vet jeg ikke heller. I starten hadde ikke D-en eller T-en noen annen betydnig enn at de var forkortelse av ordet etter, og har heller ikke det i moderne tid. Senere er det kommet kodeord for andre dager og tider i forbindelse med planlegging av en større operasjon, se DOD Dictionary of Military and Associated Terms. Så kanskje decision day-forklaringen bør flyttes til lengre ned i artikkelen, slik som i den tyske versjonen? Øystein Liland 26. nov 2005 kl.13:21 (UTC)(Foreløpig nøyer jeg meg medå legge til den utvidelsen jeg gjorde i natt, men ikke fikk lagt til siden databasen ble stengt. P.g.a. oppgradering og nå skjer ting endelig litt raskere her. Hurra!!!!!!)
Forsvaret bruker også andre bokstaver for dag og klokkeslett. Dette blir definert i begynnelsen av planen. Et godt eksempel er fra den kalde krigen. Den dagen Forsvaret skulle mobiliseres ble kalt for M-dag. Gryphonis 6. okt 2010 kl. 11:03 (CEST)