Diskusjon:Benedikt XVI

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anbefalt artikkel Benedikt XVI er en anbefalt artikkel, noe som betyr at den blir ansett som spesielt lesverdig og til inspirasjon for andre artikler.
Wikipedia Benedikt XVI har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 17, 2005.

Overskrifter[rediger kilde]

Jeg er ikke sikker på om overskriften "Erkebiskop og kardinal i München" er helt heldig. Rekkefølgen burde i tilfelle antagelig vært omvendt, men på den annen side ble han jo først erkebiskop og senere kardinal. Var det ikke bedre bare med "erkebiskop og kardinal"? Wolfram 22. apr 2005 kl.12:13 (UTC)

Jo jeg synes "erkebiskop og kardinal" høres bedre ut. Det er en tradisjon for å kalle personer for "kardinalen av N", men det er egentlig ikke riktig å gjøre det; i den grad man er kardinal "av noe" er man det av et av titularbispedømmene rundt Roma eller av en kirke i Roma. "Erkebiskop i München og kardinal" er også et alternativt som blir presist, men det fortelles mer om det senere uansett, og det er til og med vervboks for det nederst. Cnyborg 22. apr 2005 kl.12:16 (UTC)
Jeg endret det til "erkebiskop av München og kardinal" i første omgang. Det er mulig formuleringen er litt tungvint til å være overskrift. Wolfram 22. apr 2005 kl.12:41 (UTC)
EDIT: Legger til overskrift. mvh Bruker:Wiki1643 d|b|@ 23. sep 2011 kl. 14:08 (CEST)

Manglende bilde[rediger kilde]

Vi er nå i den ulykkelige situasjon å overhodet ikke ha noe bilde av paven. Wolfram 27. apr 2005 kl.13:54 (UTC)

Jeg la inn det vi bruker på forsiden, som fortsatt ligger på Wikipedia. Regner med at problemet med det vi brukte, fra det amerikanske feltprestkorpset, var at det ikke var utgitt av amerikanske myndigheter, det ble bare brukt av dem. Cnyborg 27. apr 2005 kl.14:34 (UTC)

Det står "Den kronede negeren" på beskrivelsen av Ratzingers våpen. Selv om de ferreste vil reagere på ordet neger, synes jeg likeveldet bør skiftes med det at enkelte vil. Det brukes jo også i negativ sammenheng, og enkelte steder er det er rasistisk skjellsord. Jeg vet ikke hvilket annet ord som skal brukes; "Den mørkhudede", "Den svarte" eller afrikaneren fungerer sikkert, men ingen har egentlig den rette klangen. Thor-Rune Hansen 14. mai 2005 kl.16:20 (UTC)

«Neger» har aldri vært et skjellsord i Norge, selv om den African Youth-foreninga har fått det for seg at det er nedsettende. Det er en fullstendig normal beskrivelse av en mørkhudet afrikansk person som kommer fra en plass sør for Sahara. Overdrevent politisk korrekthet. Er det bedre å kalle det for en «svart person»? «Afrikaner» er for diffust, det finnes også hvite afrikanere. La oss ikke havne opp i samme smørja som i USA der man må veie hvert eneste ord for at ikke folk skal føle seg støtt. – Sunny256| 14. mai 2005 kl.16:40 (UTC)


Som Sylfest Lomheim sa i Rikets røst: «Det er urettferdig at noen skal komme hit, og så kreve at vi forandre språket vårt.» Jeg har ikke noe imot ordet neger, så lenge det ikke blir brukt nedsettende, og håper at andre føler det på samme måte. Jon Harald Søby 14. mai 2005 kl.16:43 (UTC)
Personen er egentlig en maurer, så jeg endrer det til det. Fremstillingen av maurere som «negre» (helt sorte) er alminnelig i heraldikken, men er selvfølgelig ikke helt historisk korrekt. Wolfram 14. mai 2005 kl.17:14 (UTC)

Desertering[rediger kilde]

I artikkelen står det at han deserterte. Det er blitt blitt tatt opp på den engelske diskusjonssiden og fjernet fra den engelske versjonen, se http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Pope_Benedict_XVI#Charges_of_Desertion -- Wolfram 4. okt 2005 kl.00:31 (UTC)

Jeg synes det er en merkelig argumentasjon på den engelske siden. Kravet om en dom fra en tysk rett er meningsløs; så unge gutter ble ikke tiltalt for slikt etter krigen (det var i det hele tatt få slike tiltaler, og jeg vet ikke om det ble ført noen saker om desertering på så sent tidspunkt); hadde han blitt dømt under krigen ville han ikke vært pave nå, men blitt skutt av en standrett. Begrunnelsen for å fjerne det er at det er en alvorlig anklage, men han har selv sagt at han deserterte, og dette er ikke bare gjengitt i avisintervjuer men også i bøker om ham. Han har blant annet fortalt om at han måtte holde seg i skjul en periode. I forhold til spørsmålet om enheten kollapset; det kan godt være tilfelle, men i henhold til datidens lovgivning var det allikevel desertering, ettersom han ved en eventuell kollaps hadde plikt til å søke seg til nærmeste operative enhet for omfordeling. Argumentasjonen som brukes i forhold til kollaps kontra desertering er basert på amerikanske regler, og ikke de tyske 1945-lovene som var ekstremt strenge og ikke under noen omstendigheter tillot at man bare reiste hjem. Cnyborg 4. okt 2005 kl.10:57 (UTC)


Imponerende biografidel, det hadde vært interessant å vite mer om hans teologiske ståsted og hva som har skjedd etter at han ble pave. --- Svart 11. nov 2005 kl.16:46

Mens vi diskuterer desertering...det står fint lite i denne artikkelen om at han abdiserte den 28. Februar 2013. Den første paven siden fjortenhundredeogfemten og bla bla bla. Øverst til høyre står det at han har pave Frans som etterfølger men det er bare det... 85.164.252.79 6. jan. 2019 kl. 16:27 (CET)[svar]

Nazibakgrunn[rediger kilde]

Det står ikke noe om at han var en av toppfolkene i det tredje riket?? Denne artikkelen ser ut til å være skrivd av en katolikk, eller tar jeg feil???

Her mangler det opplagt masse om hans deltakelse i konsentrasjons leirer osv. osv. Pussig hvordan denne informasjonen har blitt "borte" overalt.... Dette usignerte innlegget ble skrevet av Bjornar (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Har du noen troverdig kilde til disse påstandene Bjornar? Kjetil Ree 3. mai 2006 kl.00:04 (UTC)
Uansett hvordan du ser på temaet katolikker og nazisme så var Ratzinger alt for ung til å bli «en av toppfolkene i det tredje riket». Diskusjonen går mer på om han og flere har en litt selektiv hukommelse om hva som skjedde, før og under krigen. Artikkelen kunne ha vært mer balansert og mangler referanser. F.eks så referers det til avisa Sunday Times uten oppgi hvilken artikkel referansen er hentet fra. Jeg har funnet en artikkel på Times Online om temaet - [1] - der står det - «Ratzinger found his way through this ethical labyrinth, neither a Nazi nor an explicit anti-Nazi.» -- Svart - 3. mai 2006 kl.05:31 (UTC)

Blir vel det samme som å hverken være kommunist eller antikommunist osv. carl

Forbedringspotensial[rediger kilde]

Denne artikkelen har et behov for en oppdatering. Det står lite om pavens virke som pave og ståsteder i dag. Strukturen kunne også forbedres på noen områder. Kph 14. jan 2007 kl. 09:20 (CET)

Foreldrenes bryllupsdato[rediger kilde]

Artikkelen sier at "Joseph Ratzinger ble født på påskeaften i 1927 i Bayern. Han var sønn av Joseph og Maria Ratzinger (pikenavn Peintner), som giftet seg det året,..." Vil det si at Joseph og de to søsknene ble født utenfor eksteskap? Får ikke det helt til å stemme med familiens religiøsitet. Så her er det kanskje tale om en klønete formulering? Noen som vet mer preists om foreldrenes bryllupsdato? Monosefal 20. apr 2008 kl. 20:56 (CEST)

I følge de:Benedikt XVI. ble pavens søster, Maria, født 7. desember 1921. Det er mulig at artikkelforfatteren har misforstått, og at foreldrene giftet seg tidligere det året, altså 1921, men sikker kan vi ikke være. Jeg har ikke funnet noe tidspunkt for foreldrenes bryllupp, hverken på de: eller en:. Opplysningen om at moren svarte på en ekteskapsannonse virker også litt suspekt, så jeg slettet hele den delen av setningen. Hvis noen kan dokumentere opplysningene må de gjerne sette det tilbake igjen (med referanse!). Vidarfe 2. jun 2008 kl. 22:24 (CEST)

Referanser[rediger kilde]

Jeg ser at: referanse nr. 2, tilsier: Av hvem? Fikk han noen pris?? referanse nr. 3, tilsier: Hvorfor er Frings taler relevant for Ratzinger? Var han enig? referanse nr. 4, tilsier: referanse referanse nr. 17, har en hakeparantes for mye

Da jeg ikke har tid, og at jeg ikke vet helt åssen man kan fikse 2,3 og 4, så ønsker jeg at noen kan fikse dette. Jeg mener (etter min mening, har wikipedia en annen regel?) at referanser burde være for lenker til setning/avsnitt. Heller burde man sette inn Mal:Trenger referanse burde heller skrives. Spesielt, undrer jeg ganske mye på referanse nr. 4, som tilsier "referanse". Om det kan være skolebarn som tuller, eller annen redigeringsfeil, vet ikke jeg, men det burde fikses. Takker på forhånd.

Bruker:Wiki1643 d|b|@ 23. sep 2011 kl. 14:05 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Benedikt XVI. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. jul. 2017 kl. 23:24 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Benedikt XVI. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. apr. 2019 kl. 05:22 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 5 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Benedikt XVI. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. apr. 2023 kl. 01:42 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Benedikt XVI. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 11. nov. 2023 kl. 22:18 (CET)[svar]