Diskusjon:Batseba

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Linkene til Nettbibelen har feil formatering. De må lages slik: http://www.bibel.no/Nettbibelen?parse=bok(mellomrom)kapittel,vers. Andre Samuelsbok 23:34 blir da: http://www.bibel.no/Nettbibelen?parse=2Sam 23,34 Dette usignerte innlegget ble skrevet av Mynas-19 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Flyttet fra artikkelrommet[rediger kilde]

Disse kommentarene er flyttet fra artikkelrommet. Om de hører hjemme i selve artikkelen, vet jeg ikke, men de må isåfall bearbeides, sprogvaskes og referansebelegges. Asav (diskusjon) 17. des. 2015 kl. 05:49 (CET)[svar]

Kommentar: Det er feil å fremstille det som om hun fristet David og ønsket sin mann drept. Hun badet på taket, noe som kanskje ikke var så uvanlig. Kong David så henne og inviterte henne inn til sitt hus. Det ville være unaturlig å ikke imøtekomme en slik invitasjon,.Besøket endte med at David lå med Batseba. Det store problemet var at hun ble gravid og at det skjedde mens hennes mann var ute på krigsoppdrag. Det ville altså bety at hun hadde drevet hor og skulle straffes med døden ved steining. Det var dette kong David søkte å unngå da han inviterte Batsebas mann Uria hjem til seg for å spørre ham om krigens gang. Han forsøkte å få Uria til å overnatte hjemme, slik at graviditeten kunne forklares på den måten, men Uria nektet å overnatte i sitt hjem fordi hans soldater som eskorterte ham ikke fikk anledning til noe slikt. Dermed var det ingen annen løsning enn at hennes mann Uria måtte dø for å redde mor og barn. Det er altså ingenting som tyder på at noen av dem på forhånd ønsket Urias død, men den ble den eneste utvei for at David kunne redde situasjonen. Uria ble plassert på en post i krigen hvor det var uunngåelig at han ble drept. Herav uttrykket uriaspost. Hele denne fortellingen kan leses i Bibelen i andre Samuelsbok kapittel 11 fra vers 2.
Kommentar: Spørsmålet om Jesu ættetavle kommer antagelig av at mange ikke kjenner Israels odelsarvelov.

Hvis en mann i Israel døde barnløs skulle en av hans nærmeste oppreise barn i hans sted, for at hans navn ikke skulle utslettes av Israel. Den første sønn i et slikt forhold skulle kalles sønn av den avdøde. Denne skikken er nevnt i Femte Mosebok kapittel 25, fra vers 5, og den er også omtalt i Ruts bok kapittel 4, fra vers 4. Det er sannsynligvis denne sedvanen som er årsak til at Jesus er referert med to forskjellige slektstavler. De to forskjellige ættetavlene finnes henholdsvis i Matteus kapittel 1. Og i Lukasevangeliet kapittel 3. Disse slektstavlene forklares nærmere i Eusebius kirkehistorie oversatt til Engelsk av Paul A. Maier. På side 35 i hans bok nevnes en mann ved navn Africanus som gir en forklaring som bygger på , og er i overensstemmelse med, de ovenfornevnte Bibelsteder. I det følgende gies en oversettelse av denne forklaringen: "For å belyse dette vil jeg forklare slektsforholdene til familiene. Regnes generasjonene fra David via Salomo (som Matteus gjør i 1.15.16) blir den tredje fra enden Mattan, hans sønn var Jacob, Josefs far. Men hvis vi følger Lukas (3.23-37) og regner fra Nathan, Davids sønn, blir den korresponderende tredje fra enden Melchi, som hadde sønnen Heli, Josefs far. Det må derfor vises hvordan både Heli og Jacob kan være fedre til Josef, og både Mattan og Melchi, tilhørende to forskjellige familier, var bestefedre."

  "Mattan og Melchi, siden de hadde den samme kone, ble fedre til stebrødre, fordi loven tillater en kvinne som har blitt skilt eller er blitt enke å gifte seg igjen. Estha, det tradisjonelle navnet på konen det dreier seg om, giftet seg først med Mattan (etterkommer av Salomo ) og fødte ham Jacob. Da Mattan døde, giftet enken seg med Melchi (etterkommer av Nathan), av samme stamme  men forskjellig familie, og fødte ham Heli. Dermed hadde Jacob og Heli den samme moren, og når Heli døde barnløs, så giftet hans (halv)bror seg med hans enke og ble far til Josef med henne. Så Josef var den naturlige sønn av Jacob, men etter loven sønn av Heli, for hvem en god bror hadde oppreist avkom."
Men dette er spekulasjoner som ikke har noe grunnlag i Bibelteksten og som ellers ville blitt avslørt av Herrens profet.
Natan sa ikke at Davids hus ville bli forbannet på grunn av mordet på Uria, men at Herren ville bringe ulykke over ham for dette og at "sverdet aldri skulle vike fra hans hus," noe som hjemsøkte David senere da hans mest elskede sønn Absalom ledet et opprør som kastet kongedømmet inn i borgerkrig,

Er Jesu ættetavler relevante her?[rediger kilde]

I artikkelen kommer en drøfting av Jesu ættetavler og et slektskap med Batseba. Er dette relevant for denne artikkelen? Og i så fall er det naturlig at det tar såpass stor plass? Mvh 3s (diskusjon) 22. des. 2015 kl. 10:21 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Batseba. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. aug. 2017 kl. 23:11 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Batseba. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. sep. 2017 kl. 06:57 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Batseba. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. apr. 2019 kl. 04:36 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Batseba. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jan. 2021 kl. 10:28 (CET)[svar]