Diskusjon:20. juli-attentatet/Arkiv1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hva var målsetningen med attentatet utover å styrte Hitler?[rediger kilde]

Jeg mener å huske at offiserene bak opprøret blant annet planla en separatfred med vestmaktene, men ville fortsette krigen mot Sovjetunionen. Jeg lurer også på hvordan de stilte seg til konsentrasjonsleirene og jødene, og hva de hadde planlagt å gjøre med disse. Svarene synes jeg er viktig å få med i artikkelen, men jeg kan nok ikke gi dem selv og må derfor kun stille spørsmålene. --Flyvende Banan 7. nov 2007 kl. 11:37 (CET)

Målsettingen var å få stoppet krigen før Tyskland ble knust - som det jo ble til slutt. Det var ingen planer om å fortsette krigen mot Sovjetunionen alene, det måtte de i så fall fått vestmaktene med på, Stalins store mareritt. Dette attentatet var et av flere forsøk, men var det mest «vellykkede». De hadde følere overfor vestmaktene, men ble ikke tatt på alvor og mest oppfattet som noen aristokrater som var ute etter å redde sitt egen skinn. Tilslutt ble det hele en æressak for en gruppe som allikevel følte seg som dødsdømte. Det var ingen fluktforsøk etter at attentat slo feil, og de møtte sin skjebne med ro. I de første årene var de tilbakeholdne med å planlegge å måtte drepe Hitler, men nettopp etter som kjennskapen til massedrapene i konsentrasjonsleirene kom fram, kombinert med den ufattelige sløsingen av menneskeliv på Østfronten gjorde at de aksepterte at Hitler måtte drepes. Jeg har lest et sted om de mer konkrete politiske planene, om hvilke områder de håpet å kunne sitte med etter en fredsslutning etc, og kan skrive noe om det om jeg kommer over det kildemateriale igjen. --PaulVIF 7. nov 2007 kl. 15:12 (CET)
Jo da, målsetningen var selvfølgelig å unngå at Tyskland ble knust. Men mange tyske offiserer trodde at alliansen mellom vestmaktene og Sovjetunionen var kunstig og ville sprekke hvis den fikk en liten dytt. Jeg mener ganske sikkert å ha lest at offiserene bak opprøret planla å fortsette krigen mot Sovjetunionen. At dette var urealistisk og at de aldri ville fått vestmaktene med på dette hadde kuppet lyktes er én ting, men hvis disse planene er tilfelle synes jeg allikevel at opplysningen hører hjemme i artikkelen. --Flyvende Banan 8. nov 2007 kl. 12:18 (CET)