Diskusjon:Ålesund

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ålesund har vært oppe til avstemning for å bli anbefalt eller utmerket, men ble ikke vedtatt.


Regler for navn[rediger kilde]

Jeg forsøkte tidligere å endre to navn i forbindelse med Ålesunds kirker, men gikk tydeligvis feil fram slik at historikken ikke ble med. Dette beklager jeg. Ikke desto mindre er det slik at navnene på to av kirkene i Ålesund er skrevet feil i artikkelen. Dette har sammenheng med at Ålesund kommune er tospråklig (dels nynorsk dels bokmål). Borgund og Ellingsøy kirker omtaler seg som henholdsvis Borgund kyrkje og Ellingsøy kyrkje, mens de øvrige kirkene skrives slik de står. Jeg vet ikke hvilken politikk Wikipedia ønsker å legge til grunn i denne sammenhengen, men slik er det i alle fall i Ålesund. Dessuten har noen slettet Skarbøvik kirke - og uavhengig av navnespørsmålet bør jo den være med for å få en fullstendig liste. Skarbøvik kirke er en formålsbygd kirkebygning betjent av Den norske kirke. (NB: Navnespørsmålet er også postet på Tinget)--HO-B 31. mar 2008 kl. 16:29 (CEST)

Omdisponert i henhold til Wikipedia:Stilmanual/Kommuner[rediger kilde]

Jeg har nå gjort en omfattende omdisponering av artikkelen, og satt inn {{seksjonsstubb}} flere steder, med henvisning til det aktuelle avsnittet i stilmanualen. Flere av hovedavsnittene (Samfunn, Kultur) mangler flere vesentlige underavsnitt. Et par spesielle merknader:

  • Avsnittet om historie må føres fram til nåtid
  • En skrytende stil må tones betydelig ned gjennom hele artikkelen
  • Avsnittene om fotballklubb og skytterlag må reduseres betydelig, og det må inn et helhetlig perspektiv på idrettslivet i kommunen
  • Tilsvarende må hele artikkelen gjennomgås med tanke på et symmetrisk detaljnivå i alle avsnitt, i dag er noen avsnitt ikke-eksisterende, mens andre er over-detaljerte («Utelivet i byen er mest aktivt på torsdag og lørdager, mens fredager er en mer vanlig pub/konsert/kulturkveld for ålesunderne»)
  • Jeg har i løpet av omdisponeringen slettet to uvanlig detaljerte avsnitt om rutebilhistorie. Disse kan hentes ut fra historikken hvis noen ønsker å gjenbruke det, men det hører ikke hjemme i denne artikkelen
  • Avsnittet Kuriosa må slettes. Relevante opplysninger må bakes inn i de øvrige avsnittene.
  • Avsnittet med eksterne lenker kan virke unødig langt, og bør gjennomgås.

Jeg håper at dette kan være til nytte for den som vil forbedre artikkelen ytterligere. Mvh MHaugen 8. jun 2009 kl. 21:57 (CEST)

Misvisende kart[rediger kilde]

Kartet over Ålesund kommune er ufullstendig og misvisende. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 83.243.176.141 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Jo men kartet viser tettstedet Ålesund og ikke kommunen Ålesund. mvh --Pmt (diskusjon) 10. nov. 2013 kl. 21:12 (CET)[svar]

Sondringen mellom tettstedet Ålesund og kommunen Ålesund er spesiell. Ålesund er en kommune og bør presenteres som sådan. Mindre oppmerksomme lesere vil tro at også Sula, som er en egen kommune, hører til Ålesund. Sjekk her:http://no.wikipedia.org/wiki/Tettsted Dette usignerte innlegget ble skrevet av 83.243.176.141 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Dialekteksempler[rediger kilde]

Det siste eksempelet, mannlig stemme har klar divergens fra bydialekt i uttale av pronomenet jeg (eij heller enn é) Det første eksempelet har dialekt med opphav i indre bydel, denne skiller seg fra bydialekten og er ikke typisk ålesunder Dette usignerte innlegget ble skrevet av 86.163.216.77 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Ålesund. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. aug. 2017 kl. 07:31 (CEST)[svar]

Omdisponering av Ålesund-stoff[rediger kilde]

Ålesund er en by/historisk sentrum (det som brant i 1904), en kommune (sammenslått med store Borgund i 1968) og et tettsted (som ogås omfatter Sula). Ålesund skal etter planen slås sammen med flere nabokommuner til en ny storkommune. Vi har dermed minst 4 ulike ting som kalles det samme og som kan forveksles. Konkret forslag for å få orden på dette stoffet (og med tanke på kommende sammenslåing), separate artikler:

  1. Ålesund (tettsted) - kort beskrivelse av tettstedet som definert av SSB, geografi, folketall og vekst/utvikling til relativt sammenhengende tettsted
  2. Ålesund - kommunen per 2017 (grenser fra 1968), fokus på politikk og offentlig administrasjon, artikkeltittel bør muligens endres etter planlagt sammenslåing i 2020.
  3. Ålesund (by) - historisk sentrum omtrentlig tilsvarende kommunegrensen til 1923 eller 1968, fokus på byens fremvekst, brannen i 1904 etc.
  4. Ålesund (kommune fra 2020) - ny storkommune fra ca 2020, begynne artikkel på 0, eksakt artikkeltittel avklares når den tid kommer

Sortering på punktene 1-3 er godt i gang, men her kan det nok bli en diskusjon om hva som hører til hvor. En del stoff kan nok fordeles på bydeler, for eksempel Spjelkavik. Det som gjelder Borgund før 1968 bør legges til artikkel om Borgund. Det som gjelder politikk i Ålesund før 1968 bør trolig legges til Ålesund (by), slik at politikk i Ålesund kommune begynner i 1968. --Vennlig hilsen Erik d.y. 31. aug. 2017 kl. 20:49 (CEST)[svar]

Det er viktig å skille mellom kommune og tettsted. Kudos for initiativet. Men jeg er usikker på om det er effektivt å skille mellom by og tettsted. Når det gjelder kommunehistorie vil jeg anbefale at alt om kommunen som heter Ålesund samles i én artikkel; slik har vi gjort det ved andre kommunesammenslåinger og høgskolereformer: hvis det gamle navnet beholdes (eks. Inderøy, Namsos og Steinkjer og NTNU) så legges historikken her. Hvis det etableres en ny kommune med nytt navn (eks. Orkland og Indre Fosen – og NORD universitet) så etableres det en ny artikkel. mvh M O Haugen (diskusjon) 1. sep. 2017 kl. 14:18 (CEST)[svar]
Det er åpenbart et oppdelingsbehov, for nå er det jo bare oppslag på kommunen slik den er nå, men er det hensiktsmessig med hele fire oppslag? Jeg ville tro at tettstedet (og kriteriene for avgrensning) kunne omtales i et av de andre oppslagene. Ideen med oppslag om kommunen før og etter sammenslåing er besnærende — og noe som kunne ha vært interessant å ha stoff om i mange andre tilfeller også. Men igjen blir det en avveining mot hva vi klarer å komme opp med av stoff og vedlikeholde, og hva folk forventer å finne når de slår opp. Hva med Ålesund før 2020 e.l. som avsnitt i historisk oversikt? Ikke noe endelig standpunkt fra min side, bare litt konservatisme, og det hender at jeg kommer på glid. Vinguru (diskusjon) 1. sep. 2017 kl. 14:33 (CEST)[svar]

@Orland, Vinguru: Beklager sent svar, var ikke oppmerksom på responsen. Mitt prinsipielle (og lett kverulantiske?) utgangspunkt er at vi ikke skal la oss forlede av navnelikhet. Ålesund er et godt eksempel. I 1968 ble navnet Ålesund til tross for at Borgund var størst. Ålesunds historie skrives derfor med utgangspunkt i den lille byen som vokste opp ved sundet og Borgund har blitt en slags parentes selv om det er der mesteparten av Ålesund kommune og Ålesund tettsted ligger. Ålesunds ordfører har selv poengert at Ålesund kommune opphører 31. desember 2019 og Nye-Ålesund kommune oppstår 1. januar 2020, og at for eksempel alle interkommunale avtaler opphører og må forhandles på nytt. Jeg mener det ryddigste vil være å begynne på null og lage en ny artikkel som evt bare handler om kommunalt stoff (politikk/forvaltning) fra 2020.

Skillet mellom by og tettsted er vrient, det er jeg enig i. Samtidig er det i tilfellet Ålesund nyttig eller kanskje nødvendig, dog kan alternative navn vurderes. Tanken var å la Ålesund (by) omfatte det «egentlige»/historiske Ålesund (praktisk definert ved kommunegrensen i 1923 eller 1968). Dette er en by med kort historie slik at avgrensing er relativt enkelt. Tettstedet Ålesund ligger i to kommuner (Giske/Vigra er en tredje kommune og blir muligens inkludert i tettstedet i fremtiden) og har oppstått de siste 30-40 årene ved at de gamle bygdesentra/småbyene har vokst sammen. Sett på avstand ser kanskje alt ut som en by med navnet Ålesund. Dessuten er Ålesund tettsted SSBs definisjon.

Ålesund brukes som navn på flere delvis overlappende ting. Jeg tror det blir mest klart og ryddig om hver ting får sin artikkel. Artiklene blir jo lange nok som det er, så oppdeling skader ikke. Overlapping må vi akseptere på dette som på andre områder. Utfordringen blir å avgrense begrep som «Ålesund by» og dessuten å guide leseren til rett artikkel, dette siste gjør vi også hele tiden. Vennlig hilsen Erik d.y. 30. okt. 2017 kl. 14:06 (CET)[svar]

Jeg mener vi skal la oss «forlede av navnelikheten». Vi bør se dette fra leksikonets og lesernes perspektiv, og ikke fra Arkivverkets syynsvinkel eller fra et kommunalt, avtalerettslig perspektiv. Det finnes en hel del presedens på dette fra høgskolefusjonene og fra kommuneartiklene våre fra før.
Jeg har lenge vært sta på at «by» og «tettsted» må samles i én artikkel, men ser i artiklene Tromsø (by) og Tromsø (tettsted) at det kan løses på flere måter. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 30. okt. 2017 kl. 14:11 (CET)[svar]
Vel, det er nok ulike oppfatninger på dette punktet. Tettsted og kommune bør iallefall ha separate artikler. Tettsted er SSBs greie og forholder seg ikke til kommunegrenser. Spørsmålet om tettsted og by bør være én artikkel: det er gode grunner til det særlig av mangel på klar definisjon/avgrensing av «by». Men for blant annet for Oslo (tettsted) og Ålesund er det ikke opplagt fornuftig å legge SSBs tettsted og by i samme artikkel, heller ikke fra leserens perspektiv (Røyken, Skjetten og Langhus er del av tettstedet Oslo).
Jeg synes også det er problematisk å pakke den nye kommunen inn i artikkelen for den eksisterende, både formelt og fra leserens synspunkt. Allerede nå er fremstillingen veldig fokusert på «gamle Ålesund», for eksempel er alle bildene fra gamle Ålesund selv om tyngdepunktet har flyttet seg 20 km østover. Dersom Nye-Ålesund innbefattes i eksisterende artikkel etter sammenslåingen i 2020 må også informasjon fra artiklene om Haram, Ørskog, Skodje og Sandøy integreres. For eksempel har artikkelen et avsnitt om dialekt som åpenbart ikke gjelder Sandøy som har romsdalsdialekt. Kort sagt mener jeg det blir masse rot i fremstillingen og det blir enklere å begynne på scratch. Alternativt kan det «kommunale» (politikk/forvaltning) beholdes, så kan historie, kultur, dialekt, kjente personer og slikt skrelles av til egne artikler. --Vennlig hilsen Erik d.y. 30. okt. 2017 kl. 16:35 (CET)[svar]
For eksempel: Skal Sylvi Listhaug listes som en kjent person fra Ålesund eller en kjent person fra Ørskog? Etter sammenslåingen vil hun jo være fra Ålesund, i likhet med Joachim Rønneberg.--Vennlig hilsen Erik d.y. 30. okt. 2017 kl. 16:38 (CET)[svar]
Jeg synst som Bruker:Erik den yngre at det bør være to separate artikler (for by og tettsted). Mvh Pmt (diskusjon) 30. okt. 2017 kl. 16:52 (CET)[svar]
Som hver gang dette temaet kommer opp: Jeg er av den pragmatiske typen som mener at artikler bør skilles ut etterhvert som det faller seg naturlig i presentasjonen å dele opp. (Eventuelle tekniske begrensninger i Wikidata får noen heller finne en teknisk løsning på.) Hvis man ved å dele opp ender opp med én eller flere artikkler som sier «X er en y» og lite mer, så har det ikke mye for seg å dele opp. Ved å ikke skille, så slipper man å måtte finne ut av om Sylvi Listhaug er fra Ålesund eller Ålesund, dersom kilden bare sier Ålesund uten nærmere avklaring. Kanskje litt feigt å bare dytte det videre på leseren å finne det ut, menmen. Det gjelder også andre hendelser enn bare fødsler. I tillegg, så kan det være mye overlapp. Mye av historien til en bebyggelse kan være knyttet til hendelser som skjedde utenfor «bygrensen» eller SSBs tettstedsgrenser. Bygrensen er i seg selv ganske uklar, for by er i følge loven noe en kommune er, men det er få (kanskje ingen) tilfeller hvor folks oppfatning av byen sammenfaller med kommunegrensene lenger. Men så faller ikke forskjellige folks oppfatning av hvor bygrensen går sammen heller. Ters (diskusjon) 30. okt. 2017 kl. 17:37 (CET)[svar]
Siden jeg ble pinget: Jeg mener fortsatt at Ålesund får klare seg med to oppslag, og at historiestoff plasseres der det er hensiktsmessig. Fremfor alt bør vi ikke gjøre det for kronglete for leseren. Vinguru (diskusjon) 30. okt. 2017 kl. 19:03 (CET)[svar]

Disse problemstillingene aktualiseres av kommunereformen der noen kommuner utvides såpass at deler av den nye kommunen har et ganske fjernt forhold til byen (administrasjonssenteret) som har gitt den navn. Etter utvidelsen i 2020 er det ikke lenger meningsfullt å snakke om Nye-Ålesund kommune som en by, det blir rett og slett en stor politisk/administrativ enhet som omfatter både en by og til dels fjerntliggende bygder. Vi må rett og slett finne en måte å skille disse tingene på rent praktisk. Jeg er ikke opptatt av formalismer, men det kan være til hjelp for å sortere. Jeg har derfor som et forslag satt grensen for Ålesund (by) til kommunegrensen 1968. Jeg er klar over at det fra leserens perspektiv kan være krevende å holde de forskjellige versjonene av Ålesund fra hverandre. Da Rauma ble etablert var det med utgangspunkt i Grytten kommune som ble slått sammen med de omkringkliggende mindre kommunene. Istedet for navnet Grytten fikk den navn etter elven - da er det lett så holde den gamle og den nye fra hverandre. --Vennlig hilsen Erik d.y. 30. okt. 2017 kl. 19:05 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Ålesund. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. mai 2019 kl. 23:57 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Ålesund. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 9. mar. 2021 kl. 21:19 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Ålesund. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 18. apr. 2021 kl. 08:48 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Ålesund. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. mar. 2023 kl. 09:05 (CEST)[svar]