Diskusjon:«Tirpitz» (1939)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Tekst klippet fra Tirpitz Museum[rediger kilde]

Teksten under er klippet fra Tirpitz Museum, den hadde ikke noe der å gjøre, men kan kanksje brukes i denne artikkelen. Reinhard Heydt 1. feb 2008 kl. 13:42 (CET)

«Altafjorden var i krigsårene sentrum for en av de største hendelsene under den 2. verdenskrig. Her var Tysklands største flåtebase under krigen. Tirpitz som var et av verdens største og mektigeste slagskip lå ankret opp i nærmere to år ved Strømsnes i Kåfjord. I tillegg hadde også en rekke andre tyske krigskip Altafjorden som base deriblant slagskipet «Scharnhorst» og slagkrysserene «Lützow», «Admiral Hipper» og «Admiral Scheer» samt et titalls tyske jagere.

I Kåfjorden lå også hovedkvarteret for all tysk krigføring i Nord-Vest Russland. «Gebirgsjager-Divisjon Norwegen» var ledet av den berømte tyske general Eduard Dietl. Dietl hadde hovedkvarteret sitt om bord i det Fred. Olsen registrerte skipet «Black Watch» som lå ankret opp innerst i Kåfjordbotten.

Totalt var det ca 15-20 000 tyske soldater om bord i krigsskipene og på forsvarsanleggene rundt Altafjorden. Den store tyske flåtebasen i Altafjorden og Langfjorden skremte og lammet den viktige allierte forskyningslinjen til Russland via Barentshavet. Uten denne forskyningslinjen kunne Tyskland lett ha vunnet krigen. De allierte måtte sette «Tirpitz» og de andre tyske slagskipene ut av spill med alle midler. Dette førte blant annet til at spionasjegruppen IDA ble etablert i Alta med blant andre Karl Rasmussen og Torstein Raaby som sentrale agenter.

IDA sendte meldinger til London om de tyske hær– sjø– og luft stridskrefters bevegelser sammen med vær rapporter og annet fra Altafjorden under krigen. Deres rapporter førte til mini u-båt angrepene på «Tirpitz» i Kåfjorden samt flyangrepene som skadet «Tirpitz» slik at hun måtte forlate Kåfjord.»

Ubåt angrepet skadet «Tirpitz» og sendte den 1 meter opp i luften, og satte alt elektroniskt utstyr ut av spill, Baugen tok inn mengder av vann. 100-200 menn ble drept og 300 skadet etter angrepet, selv Kapteinen ble voldsomt skadet av eksplosjonen, Kaptein Camroon som ble avhørt 10 sekunder før eksplosjonen ble spurt You was born was you?, og plutselig kom eksplosjonen. dette var ergelig for Donitz som ville senke konvioene til Murmansk, det medførte at tonnevis av våpen, tanks, fly og mat kom seg fram til Murmansk og sendt direkte til Litza fronten.

Glipp i tidslinjen[rediger kilde]

Ifølge EN-WP lå Tirpitz både ved Narvik og Alta sommeren/høsten 1942, før den gikk til Trondheimsfjorden, og igjen tilbake til Altafjorden. --Mvh Erik d.y. 22. nov. 2015 kl. 15:31 (CET)