Daddelplomme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Diospyros lotus»)
Daddelplomme
Nomenklatur
Diospyros lotus
L.
Populærnavn
daddelplomme
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenlyngordenen
Familieibenholtfamilien
SlektDiospyros
Økologi
Utbredelse: Asia

Daddelplomme (Diospyros lotus) er et løvfellende tre i ibenholtfamilien.

Det blir opptil 30 m høyt med en stammediameter på 1,3 m. Bladene er ovale og tilspissede, helrandete, 5–13 cm lange og 2,5–6 cm brede. Oversiden er glinsende mørkegrønn med inntrykte nerver, mens undersiden er blågrønn med hårete nerver. Blomstene er klokkeformede, rød- eller grønnhvite og enkjønnede, og trærne er som regel særbu med hann- og hunnblomster på ulike trær. Hannblomstene er små og sitter 1–3 sammen i en kvast, mens hunnblomstene sitter enkeltvis. Frukten er et rundt, lysegult eller blåsvart bær. Den er mye mindre, 13–16 mm, enn frukten til slektningen kakiplomme (Diospyros kaki). Frukten henger igjen på treet etter at løvet faller av om høsten.

Daddelplomme vokser vilt i Asia fra Tyrkia til Kina. Den er et av de første frukttrærne som ble dyrket, og finnes forvillet i de europeiske middelhavslandene. Den brukes ofte som podestamme for kakiplomme.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • A. Mitchell (1977). Trær i skog og hage. Oversatt av I. Gjærevoll. Tiden. s. 377. ISBN 82-10-01282-7. 
  • «Diospyros lotus». Flora of China. Besøkt 25. juni 2017. 
  • M. Blamey og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. s. 173. ISBN 0-7136-7015-0. 
  • S. Jury (2009). «Ebenaceae». Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 25. juni 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]