Dvergara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Diopsittaca»)
Dvergara
Hahns dvergara
Nomenklatur
Diopsittaca nobilis
L., 1758
Synonymi
Diopsittaca cumanensis
Populærnavn
dvergara
Hører til
araer,
parakitter,
papegøyefugler
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: terrestrisk, tropisk klima
Utbredelse:

Dvergara (Diopsittaca nobilis) er en fugl i gruppen araer og eneste art i slekten Diopsittaca. Arten er ikke truet (LC) av utryddelse.[1] Fuglen er utbredt i det nordøstlige delen av Sør-Amerika.

Det er beskrevet tre underarter av dvergara, hvorav to anerkjennes som distinkte. Dette er nominatformen D. n. nobilis (Hahns dvergara) og D. n. cumanensis (nobel dvergara). Disse to ble tidligere ansett som separate arter, men de nå slått sammen i samme art. Den tredje beskrevne underarten er D. n. longipennis, som skal ha noe større vingespenn enn de to førstnevnte. Det er imidlertid uklart om det er snakk om en egen underart eller en variant av D. n. cumanensis. De to første kan lett skilles på overnebbet. D. n. nobilis (Hahns dvergara) har sort overnebb, mens D. n. cumanensis (nobel dvergara) har beinfarget overnebb.

Dvergara er hovedsakelig grønn (skarpgrønn på oversiden og mer olivengrønn på undersiden) med mørkere blågrønn panne og litt rødt på front- og undervingene. Øynene er oransje og hudflekken rundt øynene hvit. Fuglen er blant de minste araene og blir typisk cirka 30 cm lang, målt fra hodet til tuppen av stjerten, veier normalt cirka 165 gram.

Arten spiser nesten eksklusivt frø og frukt. Fuglene hekker i hulrom i lokale tresorter og trives i tropisk klima. Totalbestanden er uklar, men den er ganske vanlig og har stor spredning.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]