Dilophus humeralis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dilophus humeralis
Nomenklatur
Dilophus humeralis
Zetterstedt, 1850
Hører til
hårmygg,
tovinger,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Habitat: enger
Utbredelse: Europa

Dilophus humeralis er en art av mygg som tilhører familien hårmygg (Bibionidae). Arten er utbredt over mye av Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske liten (lengde 4–6 mm) hårmygg. Som andre arter i slekten kammygg (Dilophus) har den to tverr-kammer av pigger på ryggsiden av forkroppen (thorax) og pigger i midten og rundt spissen av for-leggen (protibia). Begge kjønn ligner overflatisk mye på den vanligere arten vanlig kammygg Dilophus femoratus, men hannene kan kjennes på at gripeorganene (gonostyli) på kjønnsorganene er mye smalere enn hos D. femoratus, hunnene på at hodet er mye kortere (antennene sitter festet like foran fasettøynene) og på at vingene er brunlige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever på enger der larvene trolig utvikler seg i jorden (larvene til denne arten er foreløpig ikke identifiserte). Den har to generasjoner hvert år som flyr på forsommeren og i august-september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt over mye av Europa og er funnet så langt nord som Skottland [1], og det sørligste Sverige [2]. Den er foreløpig ikke funnet i Norge, men det er ikke usannsynlig at den kan forekomme ved Oslofjorden.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skartveit, J., Whittington, A. & Bland, K.P., 2014. The Scottish Bibionidae (Diptera). Studia Dipterologica 20 (2): 335-364.
  2. ^ Östberg, A.,1992. De svenska hårmyggorna of släktet Dilophus (Diptera,Bibionidae), med en ny art för Sverige. Entomologisk Tidsskrift 113: 47-51.
  3. ^ Meigen,J.W.,1803. Versuch einer neuer GattungsEintheilung der europäischen zweiflügeligen Insecten. Magazin für Insektenkunde (Illiger) 2: 259-281.
  4. ^ Zetterstedt,J.W.,1850. Diptera Scandinaviae disposita et descripta. Fam. 40. Hirteides Billb. Officina Lundbergiana,Lundae (Lund), 3367-3393.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]