Hopp til innhold

Differensiering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Differensiering betyr å skille, dele, nyansere eller at noe utvikler seg i forskjellige grupper eller grener. Å differensiere innebærerer «å gjøre forskjellig» eller «å gjøre forskjell på». Som adjektiv i perfektum partisipp er differensiert at noe er (ytterligere) inndelt eller mangeartet.[1] Ordet stammer fra det latinske ordet for forskjell, differentia. Ordet var tidligere et matematisk begrep, men fikk på slutten av 1800-tallet betydningen å skille mellom[2] I forskjellige fag har differensiering forskjellig betydning etter hva det er som skilles eller utvikler seg til noe forskjellig.

  • Biologisk differensiering viser til at forskjellige deler av en organisme utvikler seg forskjellig, slik at deler som i utgangspunktet var like ender opp som forskjellige i funksjon eller utseende. Bakgrunnen for differensiering er selektiv uttrykking av gener. Det er to hovedtyper av differensiering: Celledifferensiering og differensiering på høyere nivå.
  • Sosiologisk differensiering innebærer utvikling av forskjeller mellom grupper og mellom spesialiserte funksjoner og roller. Differensiering beskriver langsiktige strukturelle endringer i et samfunn.
  • Pedagogisk differensiering betyr å inndele elever i grupper (oftest) etter evne. At en oppgave eller øvelse «differensierer» betyr at den er egnet til å skille gode prestasjoner eller fra mindre gode.
  • Heraldisk differensiering er et begrep som brukes også om visse våpenskjold når et våpen blir konstruert på grunnlag av et annet våpen slik at våpnene framstår som nokså, men ikke helt, like. Ofte foregår dette ved at det byttes ut en farge med en annen, eller at detaljer i figuren endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ B R
  2. ^ Differentiation i Online Etymology Dictionary
  3. ^ Prialnik D., Merk R., 2008. Growth and evolution of small porous icy bodies with an adaptive-grid thermal evolution code. I. Application to Kuiper Belt objects and Enceladus. Icarus 197: side 211–220.
Dette er en pekerside og inneholder kun pekere til forskjellige betydninger av dette ordet. Hvis du har fulgt en lenke hit, kan du kanskje gå tilbake og rette den, så den peker direkte til riktig artikkel. Se alle artikler som begynner med Differensiering.