Dietrich von Hildebrand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dietrich von Hildebrand
Dietrich von Hildebrand (1889–1977) © Max Fenichel (1885–1942) OeNB 9802368.png
Født12. oktober 1889
Firenze
Død26. januar 1977 (87 år)
New Rochelle
Far Adolf von Hildebrand
Utdannet ved Georg-August-Universität Göttingen, Ludwig-Maximilians-Universität München
Beskjeftigelse Skribent, teolog, universitetslærer, filosof, motstandskjemper
Nasjonalitet Tyskland
Språk Tysk

Dietrich von Hildebrand (født 12. oktober 1889 i Firenze i Italia, død 26. januar 1977 i New Rochelle i New York i USA) var en tysk katolsk filosof og teolog. Pave Pius XII kalte ham uformelt for 1900-tallets kirkefader, og han var en av Johannes Paul IIs favoritter.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Dietrich von Hildebrand vokste opp i et sekularisert protestantisk hjem i Firenze som sønn av skulptøren Adolf von Hildebrand, men konverterte i 1914 til katolisismen. Han studerte ved universitetet i München og universitetet i Göttingen, under Edmund Husserl, og var ekstraordinær professor i München. Gjennom sin kontakt med Husserl ble han fenomenolog, og virket i samme etterfølgelse som Adolf Reinach, og mente at det var mulig å oppstilla en materiell etikk der verden med nødvendighet gir visse verdisvar (beundring, glede, nysgjerrighet, handlinger, etc).

Han var uttalt og høyrøstet motstander av Adolf Hitler og nazismen, og måtte derfor flykte til Wien i Østerrike i 1933, da Hitler grep makten i Tyskland. Med støtte fra den østerrikske kansleren Engelbert Dollfuß grunnla han en antinazistisk ukeavis, Der Christliche Ständestaat. Av den grunn ble han i hjemlandet dømt in absentia til døden.

Da Hitler rykket inn i Østerrike i 1938 flyktet han atter en gang. Han tillbragte elleve måneder i Sveits, i nærheten av Fribourg, og flyttet så til Fiac i Frankrike, i nærheten av Toulouse, og begynte å undervise ved Det katolske universitet i Toulouse. I 1940 invaderte nazistene Frankrike, og von Hildebrand gikk under jorden. Med hjelp av noen franskmenn, blant andre Edmond Michelet, som utviste stor heroisme, kunne han sammen med sin hustru, sønn og svigerdatter flyke til Portugal. Derifra tok de en båt til Brasil, og så videre til New York. I New York ble han professor i filosofi ved jesuittordenens Fordham University på Rose Hill i The Bronx.

Hildebrand har forfattet et titalls bøker, både på tysk og engelsk. Hans samlede verker ble utgitt i ti bind i Regensburg fra 1971.

Han var først gift med Margaret Denck (død 1957), och siden, fra 1959, med Alice Jourdain (født 1923), også hun teolog og filosof. Han var en av grunnleggerne av Una Voce America.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • The Soul of A Lion, en biografi av Alice von Hildebrand, Ignatius Press, 2000, ISBN 0-89870-801-X
  • Filosofilexikonet, red. P.Lübcke