Diego Columbus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Diego Columbus
Diego Colon.jpg
Fødtca. 1479
Porto Santo, Lisboa
Død23. februar 1526[1]
Montalbán
Gravlagt Katedralen i Sevilla
Ektefelle María de Toledo
Far Christofer Columbus
Mor Felipa Perestello e Moniz
Søsken Hernando Colón
Barn Sportacus
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende
Nasjonalitet Spania

Diego Columbus (født 1479/1480, død 23. februar 1526) var sønn av Christofer Columbus og visekonge over de Vestindiske øyer.

Diego fikk arbeid som tjener ved det spanske hoffet da hans far satte ut på sin første reise i 1492. Han brukte størstedelen av sitt voksne liv på å få tilgang til de titler og privilegier som faren hadde blitt lovet – og deretter fratatt i 1500 – for sine erobringer. Han fikk stor hjelp i disse bestrebelsene gjennom sitt ekteskap med María Álvarez de Toledo, niese av hertugen av Alba, som var Kong Ferdinands fetter.

I 1508 ble Diego utnevnt til guvernør av Vestindia, en tittel som faren tidligere hadde hatt. Han fortsatte å kjempe for de resterende deler av farens titler og ble utnevnt til visekonge av Vestindia i mai, 1511. Han fortsatte å kjempe for å få samtlige av farens resterende privilegier og reiste til Spania både i 1515 og i 1523 uten å oppnå støtte.

Etter hans død ble et kompromiss inngått i 1536. Det førte til at hans sønn, Luis, ble utnevnt til admiral av Vestindia, at han skulle få en årlig betaling på 10 000 dukater, få Jamaica som len med tittelen marki, samt en eiendom på 25 kvadratmil i Panama og tittelen Hertug av Veragua. Til gjengjeld måtte han frasi seg alle andre krav og ethvert styre av Vestindia.

Referanser[rediger | rediger kilde]