Dictionnaire historique et critique

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tittelside fra 1694–1697-utgaven

Dictionnaire historique et critique («historisk og kritisk leksikon») er et leksikon skrevet av den franske kritikeren og filosofen Pierre Bayle (1647–1706).

Arbeidet startet ved at Bayle i 1689 begynte å notere feil og utelatelser i Louis Moréris Grand dictionnaire historique (1674). Notatene utviklet seg gradvis til Bayles egen Dictionnaire. Første utgave kom ut som tobindsverk i Rotterdam 1697, andre utgave i tre bind i 1702. De mange etterfølgende utgavene kom etter Bayles død i 1706.

Dictionnaire er en kombinasjon av encyclopedi og realleksikon, et sammensurium av intellektuelle kuriosa, seriøse diskusjoner om ulike temaer, obskøne historier og utfordrende, lærde diskusjoner. Innholdet består av historie, litteraturkritikk, teologi, obskønitet, filosofiske avhandlinger om toleranse, ondets problem, epistemologiske spørsmål med mer. Som i et ordinært leksikon er oppslagene alfabetisk ordnet, men over 90% av tekstmengden finnes i notematerialet, der Bayle presenterer teser og mot-teser som gjerne kan handle om helt andre ting enn oppslagsemnet notene er knyttet opp mot.

Verket ble svært populært og mye lest, men ikke alle var fornøyd. De franske myndighetene forbød det og kalvinisten Pierre Jurieu mobiliserte den vallonske kirka i Rotterdam slik at Bayle så seg nødt til å gi ut Eclaircissements, en «presisering» av sitt syn på ateisme, manikeisme, skeptisisme og obskønitet.

Arbeidet med nye utgaver av Dictionnaire led under at Bayle i sine siste leveår viklet seg inn i lang og uproduktiv teologisk polemikk, hovedsakelig mot rasjonalistiske teologer.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • «Dictionnaire de Bayle», The ARTFL Project, University of Chicago. Online utgave, kopi av 1740-utgaven (5. utgave, Amsterdam, Leyde, La Haye, Utrecht; 4 bind).