Dicksonfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dicksonfjorden på kartet over Svalbard
Dicksonfjorden
Dicksonfjorden
Dicksonfjorden på kartet over Svalbard

Dicksonfjorden er en arm av NordfjordenSpitsbergen, sør i gresnetrakten mellom James I Land og Dickson Land, Svalbard. Fjorden er rundt 30 km lang, og går nordover øst for Ekmanfjorden, atskilt av Kapp Wærn mot denne i vest, og av Kapp Wijk i øst. I fjordbotnen starter Dicksondalen med Dicksonelva som har utspring i isbreer i nord. Deler av området tmrådet tilhører den devonske Woodfjord-formasjonen.

Det er grunnflak og vanskelige forhold i fjorden, og munningen kan lett bli blokkert av is når det er is i Nordfjorden. Dicksonfjorden blir derfor regnet som vanskelig å ferdes i.[1]

Elva har navn etter Baron Oscar Dickson (1823-97), en svensk forretningsmann og støttespiller for forskning, som støttet et betydelig antall svenske ekspedisjoner til Arktis mellom 1868 og 1897.[2] Sommeren 1939 utforsket en britisk-norsk-svensk ekspedisjon Dicksonfjordens of Woodfjordens devonske geologi og fossile fauna, anført av den svenske forskeren Erik A Stensiö, og med Anatol Heintz som leder for det norske forskningslaget.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Den norske los, Farvannsbeskrivelse, Svalbard og Jan Mayen (norsk and engelsk). 7 (2 utg.). Stavanger: Norges sjøkartverk og Norsk polarinstitutt. 1990. s. 239-240. ISBN 82-90653-06-9. 
  2. ^ Dicksonfjorden Stadnamn i norske polarområde, Norsk polarinstitutt. Besøkt 7. mars 2013
  3. ^ Anatol Heintz og Sven Føyn, «The Downtonian and Devonian Vertebrates of Spitsbergen. VIII» - The English-Norwegian-Swedish Expedition 1939 - Geological Results, Norges Svalbard- og Ishavsundersøkelser, Oslo 1943.