Dickson Manufacturing Company

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reklame for Dickson Manufacturing Company i 1870.

Dickson Manufacturing Company var en amerikansk produksjonsbedrift med 3 fabrikker i og nær Scranton, Pennsylvania. Selskapet ble grunnlagt i 1856 av Thomas Dickson, og var til å begynne med et mekanisk maskinverksted og jernstøperi. I løpet av årene ble flere mindre virksomheter i området kjøpt opp, og bedriften utvidet produktspekteret fra dampmaskiner, kjeler og utstyr til gruveindustrien til også å omfatte jernbanevogner og lokomotiver. På 1870- og 1880-tallet utvidet selskapet fabrikkene sine, og hadde god lønnsomhet. I 1901 ble Dickson Manufacturing Company med i stor-fusjonen sammen med 7 andre lokomotivfabrikker og dannet American Locomotive Company (Alco). I 1909 ble lokomotiv-fabrikken stengt og nedlagt etter å ha bygd omtrent 1 400 lokomotiver.

Historie[rediger | rediger kilde]

Smalsporet 0-4-2T skiftelokomotiv bygd for South African Railway (SAR) av Dickson Manufacturing Company.
Firmaets fabrikksbygning i Penn Avenue er den eneste av bygningene reist av Dickson-konsernet som fortsatt eksisterer. Den er erklært verneverdig.

Thomas Dickson grunnla bedriften Dickson & Company i 1856 i Scranton. I fabrikkslokalene på hjørnet av Penn Avenue og Vine Street startet jernstøperiet opp i mai 1856, og ikke lenge etter var smien og maskinverkstedet også i drift. Firmaet hadde i 1857 omtrent 30 ansatte - de fleste jobbet i støperiet. Snart var fabrikken utvidet med kjeleverksted også. Dickson & Company bygde maskiner, pumper og dampmaskiner, og de viktigste kundene var gruveselskaper i området. I 1859 skiftet selskapet navn til Dickson Manufacturing Company. I 1862 ble det mekaniske verkstedet W.M. Cooke & Company kjøpt opp (W.M. Cooke & Co. hadde ingenting med Cooke Locomotive & Machine Company i Paterson å gjøre). Verkstedet ble kalt «Cliff Works», og lå omtrent en kilometer sørvest for hovedkontoret i Penn Avenue. Cliff Works nærmeste nabo mot nord var Delaware, Lackawanna & Western Railroads (DL&W) verksteder og vedlikeholdsfasiliteter, noe som betød at det var direkte tilknyttet jernbanenettet. W.M. Cooke & Company hadde allerede bygd ferdig tre lokomotiver, og var i gang med det fjerde da selskapet ble oppkjøpt. Cliff Works ble gjort om til en ren lokomotivfabrikk, og lokomotivet som var under bygging ble fullført i regi av Dickson Manufacturing Company. Dette ble overlevert i mars 1862 til jernbaneselskapet Albany & Susquehanna Railroad (A&S). A&S var leaset av Delaware & Hudson Canal Company der Thomas Dickson hadde fått en ledende stilling. Etter flere omorganiseringer og fusjoner endte dette selskapet opp som Delaware & Hudson Railway, og ble en av Dickson Manufacturing Companys viktigste kunder i årene som kom.[1]

I 1864 ble et høvleri og snekkerverksted som var nabo til Cliff Works kjøpt opp. Her startet firmaet opp med bygging av jernbanevogner. I 1866 ble firmaet Lanning & Marshall i nabobyen Wilkes-Barre kjøpt opp. Dette var et mekanisk verksted som ble satt til å produsere hjul og akslinger til lokomotiver og vogner. I 1867 forlot grunnleggeren Thomas Dickson selskapet, og to år senere ble han president i Delaware & Hudson Canal Company - en stilling han beholdt til han døde i 1884. I 1869 ble lokomotivfabrikken (Cliff Works) utvidet, og fabrikken i Penn Avenue fikk et nytt støperi. Etter utvidelsen hadde fabrikken i 1870 en kapasitet på 4 lokomotiver i måneden, og støperiet produserte daglig 7 tonn støpejern. I september 1872 rullet lokomotiv nr. 100 ut av fabrikken. I 1874 brant lokomotivfabrikken Cliff Works ned, men ble raskt gjenoppbygd. De nye bygningene holdt høyere standard enn de gamle, og de nye maskinene var topp moderne. Fabrikken hadde etter dette fått økt produksjonskapasiteten til 60 lokomotiver i året. Utover på 1870-tallet gikk bedriften godt, og en ny tre-etasjers kontor- og lagerbygning ble reist i Penn Avenue. Utover 1880-tallet var produksjonen på sitt høyeste, og i 1884 ble lokomotiv nr. 500 overlevert (også dette til Delaware & Hudson Railway). Samme år døde Thomas Dickson, 62 år gammel.

I likhet med flere av de små og mellomstore lokomotivfabrikantene, merket Dickson-konsernets lokomotiv-avdeling presset fra USAs dominerende produsent på den tiden - Baldwin. I 1901 ble Dickson Manufacturing Companys lokomotiv-avdeling en av åtte lokomotivfabrikker som gjennom en stor-fusjonen dannet American Locomotive Company (Alco). Dickson-avdelingene som bygde dampmaskiner og kompressorer fusjonerte med Edward P. Allis Company, Fraser & Chalmers og Gates Iron Works og dannet selskapet Allis-Chalmers Company.

De andre fabrikkene som ble sammenslått i 1901 var:

Av disse fabrikkene var Dickson den nest minste, og ble i 1909 den andre av Alcos underavdelinger som ble nedlagt - etter å ha bygd omtrent 100 lokomotiver som Alco Dickson Works.

Bevarte lokomotiver[rediger | rediger kilde]

Smalsporet lokomotiv bygd for Cape Government Railway (Sør-Afrika) i 1900.

Dickson Manufacturing Company bygde lokomotiver i alle størrelser og for de fleste sporvidder. Både små fyrløse akkumulatorlokomotiver for gruvedrift, og større damplokomotiver til å trekke gods- og passasjertog inngikk i produktspekteret. Fabrikken eksporterte også flere lokomotiver. Av de 1 300 lokomotivene som ble bygd før Alco-fusjonen er følgende to bevart:

Serienr. Akselrekkefølge
(Whyte)
Byggeår Eier(e) Status
1005 0-6-2T 1898 J.B. Levert No. 5 Utstilt på Enterprise Plantation i Patoutville, Louisiana[2]
1020 2-4-0 1898 Ferrocarril al Pacifico No. 1 Utstilt på Pacific Station i San José, Costa Rica[3]

Av lokomotivene som ble bygd etter opprettelsen av Alco eksisterer fortsatt 4, hvorav ett er operativt.[4]

Tidslinje[rediger | rediger kilde]

Obligasjon på 1 000 dollar utstedt av Dickson Manufacturing Company i 1896.
1856: Selskapet stiftet som Dickson & Company
1859: Navnet endret til Dickson Manufacturing Company
1862: jan Lokomotivfabrikken W.M.Cooke & Co. ble kjøpt opp
mar Første lokomotiv overlevert A&S (delvis bygd av W. Cooke & Co.)
1867: Thomas Dickson sluttet i selskapet
1872: Lokomotiv nr. 100 overlevert
1874: Lokomotivfabrikken (Cliff Works) brant ned
1884: jul Thomas Dickson døde
des Lokomotiv nr. 500 overlevert D&H
1898: Lokomotiv nr. 1 000 ble overlevert D&H
1901: Fusjonert med 7 andre lokomotivfabrikker og dannet Alco
1909: Fabrikken nedlagt

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]