Hopp til innhold

Dianisk wicca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dianisk wicca, også kjent som dianiske hekser eller dianisk feministisk heksekraft,[1] er en benevnelse på en nyhedensk tradisjon av wicca som ble grunnlagt av Zsuzsanna Budapest i USA1970-tallet. Dianisk wicca er kjent for dyrkelse av Gudinnen og for sin feministiske ideologi. De forener elementer fra britisk tradisjonell wicca, italiensk folkemagi nedtegnet i Charles Lelands Aradia, feministiske verdier og ritualer, og healing som Zsuzsanna Budapest lærte av sin mor. Dianisk viser til den romerske gudinne Diana.

Tro og praksis

[rediger | rediger kilde]

De fleste dianiske wiccanere dyrker kun Gudinnen og mener at Hun er kilden til alt liv og rommer selv alt i seg. Det er dianiske hekser som praktiserer andre former for hedendom, og en del dianikere er monoteistiske, en del er polyteistiske, og en del er ateistiske.

Bevegelsen var opprinnelig dannet av et flertall av lesbiske kvinner, men dagens dianiske grupper kan bestå av alle seksuelle avskygninger.[2] De fleste dianiske wiccaer praktiserer på en positiv veg og benytter verken manipulerende trolldom eller forbannelser da det går imot wiccansk etikk hvor nøkkelsystemet i wiccaens nyhedenske religion er at ingen skade må gjøre: An it harm none, do what ye will, men andre dianiske hekser, som blant annet Zsuzsanna Budapes, mener at forbannelser mot de som skader kvinner ikke kan være galt.[2]

Som andre wiccanere danner dianikere også coven, deltar på festivaler, feirer de åtte betydelige wiccanske helligdager, solverv og andre ritualer.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Falcon River (2004): «The Dianic Wiccan Tradition» Arkivert 6. november 2015 hos Wayback Machine.. The Witches Voice
  2. ^ a b River, Jade (2004): «The Dianic Tradition» Arkivert 13. oktober 2011 hos Wayback Machine.. The Witches' Voice.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]