Diamphipnoidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Diamphipnoidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Diamphipnoidae
Ricker, 1950
Norsk(e) navn:
Hører til: steinfluer,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: 6
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: sørlige Sør-Amerika
Delgrupper:

Diamphipnoidae er en av familiegruppene av steinfluer. De er tilknyttet et liv i ferskvann som nymfer (larve). Steinfluer finnes bare i nærheten av ferskvann. Selv om de voksne har fire vinger er de ikke særlige dyktige flygere og finnes sjeldent langt fra stedet de levde som nymfe.


Utseende[rediger | rediger kilde]

Svært store, kraftige steinfluer, arten Diamphipnoa helgae kan ha et vingespenn på opptil 112 mm og er det største kjente medlemmet av ordenen. Vingene og beina er brunspraglete. Forvingene er ganske smale, bakvingene brede med et bredt, åre-rikt analfelt bakerst. Nymfene er lange og slanke. Hodet er litt smalere enn pronotum, med små fasettøyne. Antennene er ganske robuste og noe lengre enn hode + thorax. Beina er ganske lange og kraftige, på yttersiden med en frynse av lange, utstående hår. På undersiden har de forgreinete gjeller på de fire første bakkroppsleddene. De to haletrådene er noe lengre enn bakkroppen, kraftige, i den indre halvdelen med en frynse av lange, utstående hår på innersiden.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Nymfene lever i kaldt, rennende vann i de kald-tempererte områdene i det sørlige Sør-Amerika. Nymfene av slekten Diamphipnoa ganger på død ved og planter, nymfene av Diamphipnopsis skraper alger fra steiner.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Søstergruppen til Diamphipnoidae er Eustheniidae.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Stark, B.P. (2008) Diamphipnoa colberti, a new stonefly species from Chile, and the possible female of Diamphipnopsis beschi Illies (Plecoptera: Diamphipnoidae). Illiesia 4: 55-58. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]