Diadumenianus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Diadumenianus
Marcvs Opellivs Antoninvs Diadvmenianvs Avgvstvs
Aureus Diadumenianus (obverse).jpg
Født14. september 208
Død218
Zeugma i Syria
Drept
Beskjeftigelse MonarkRediger på Wikidata
Embete
  • Cæsar (217–218)
  • romersk keiser (218–218) Rediger på Wikidata
Far MacrinusRediger på Wikidata
Mor Nonia CelsaRediger på Wikidata
Nasjonalitet RomerriketRediger på Wikidata
Gravlagt Antiokia ved OrontesRediger på Wikidata
Navn før tiltredelseFørst som cæsar, deretter som medkeiser, augustus
RegjerteMai 217 – juni 218
ForgjengerMacrinus
EtterfølgerHeliogabalus

Diadumenianus (født 14. september 208, død sommeren 218) var sønn av den romerske keiser Macrinus, og tjente sin far kortvarig som cæsar (mai 217-218) og som augustus (i 218).

Diadumenianus ble født den 14. september 208 eller, i henhold til Historia Augusta, den 19. september samme år ettersom han delte fødselsdag med keiser Antoninus Pius. Hans mor var keiserinne Nonia Celsa, skjønt svært lite er kjent om henne: hun er kun nevnt med navn av Historia Augusta. Diadumenianus ble født som Marcus Opellius Diadumenianus, men hans navn ble endret og lagt til Antoninus for å forsterke forbindelsen til familien til Marcus Aurelius slik som det også ble gjort med Caracalla.

Diadumenianus fikk liten tid til å nyte sin posisjon eller lære noe for de muligheter den ga ham da legionene i Syria gjorde opprør i mai 218 og erklærte Heliogabalus som hersker av Romerriket. Heliogabalus' tilhengere betraktet Macrinus som en illegitim sønn av Caracalla. Macrinus, som fortsatt bodde i Apamea i Syria, svarte med å heve sin sønn opp som medhersker med tittelen augustus. Etter at Macrinus gikk på et nederlag i det avgjørende slaget mot Elagabalus ved Antiokia ved Orontes den 8. juni, forsøkte Macrinus å flykte til Roma, men ble innhentet og drept. Det ble gjort forsøk på å få sendt Diadumenianus i sikkerhet til parterkongen Artabanes IV, men han ble raskt pågrepet på flukt i Zeugma og henrettet. Hans hode ble skåret av og gitt til Heliogabalus som trofé. Som vanlig i slike tilfeller fulgte en utrenskning av hans minne, damnatio memoriae.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]