Diadumenianus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Diadumenianus
Marcvs Opellivs Antoninvs Diadvmenianvs Avgvstvs
Født14. september 208
Død218
Zeugma i Syria
Drept
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • Cæsar (217–218)
  • romersk keiser (218–218) Rediger på Wikidata
FarMacrinus
MorNonia Celsa
NasjonalitetRomerriket
GravlagtAntiokia ved Orontes
Navn før tiltredelseFørst som cæsar, deretter som medkeiser, augustus
RegjerteMai 217 – juni 218
ForgjengerMacrinus
EtterfølgerHeliogabalus

Diadumenianus (født 14. september 208, død sommeren 218) var sønn av den romerske keiser Macrinus, og tjente sin far kortvarig som cæsar (mai 217-218) og som augustus (i 218).

Diadumenianus ble født den 14. september 208 eller, i henhold til Historia Augusta, den 19. september samme år ettersom han delte fødselsdag med keiser Antoninus Pius. Hans mor var keiserinne Nonia Celsa, skjønt svært lite er kjent om henne: hun er kun nevnt med navn av Historia Augusta. Diadumenianus ble født som Marcus Opellius Diadumenianus, men hans navn ble endret og lagt til Antoninus for å forsterke forbindelsen til familien til Marcus Aurelius slik som det også ble gjort med Caracalla.

Diadumenianus fikk liten tid til å nyte sin posisjon eller lære noe for de muligheter den ga ham da legionene i Syria gjorde opprør i mai 218 og erklærte Heliogabalus som hersker av Romerriket. Heliogabalus' tilhengere betraktet Macrinus som en illegitim sønn av Caracalla. Macrinus, som fortsatt bodde i Apamea i Syria, svarte med å heve sin sønn opp som medhersker med tittelen augustus. Etter at Macrinus gikk på et nederlag i det avgjørende slaget mot Elagabalus ved Antiokia ved Orontes den 8. juni, forsøkte Macrinus å flykte til Roma, men ble innhentet og drept. Det ble gjort forsøk på å få sendt Diadumenianus i sikkerhet til parterkongen Artabanes IV, men han ble raskt pågrepet på flukt i Zeugma og henrettet. Hans hode ble skåret av og gitt til Heliogabalus som trofé. Som vanlig i slike tilfeller fulgte en utrenskning av hans minne, damnatio memoriae.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]