Mindre båndmetallfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Diachrysia stenochrysis»)
Mindre båndmetallfly
Nomenklatur
Diachrysia stenochrysis (= Diachrysia tutti)
(Warren, 1913)
Populærnavn
mindre båndmetallfly[1]
(lite båndmetallfly)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektDiachrysia
Økologi
Habitat: der det vokser nesler
Utbredelse: den palearktiske sone

Mindre båndmetallfly (Diachrysia stenochrysis) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er utbredt nord til Nord-Trøndelag i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 32–34 mm), brunt nattfly med to gylne bånd på forvingene. Arten er meget lik større båndmetallfly (Diachrysia chrysitis) og enkelte eksemplarer er ikke mulige å skille fra denne på ytre utseende. Den er i gjennomsnitt litt mindre, de to gylne tverrbåndene er nesten alltid forbundet med en forholdsvis bred bro (vanligvis ikke forbundet hos større båndmetallfly, om de er det, er broen ganske smal). Et annet kjennetegn er at det ytre tverrbåndet hos mange eksemplarer ikke når ut til ytterkanten av vingen. Forkroppen (thorax) er lyst gråbrun med en høy tverrkjøl av oppstående, hårlignende skjell på tvers foran, og en høyt oppstående skjelldusk over scutellum. Forvingen er gråbrun med to brede, grønnlig gullglinsende tverrbånd, disse er nesten alltid forbundet med en bred bro i vingens bakre del. Det ytre båndet når ofte ikke ut til ytterkanten, som da er lyst gråaktig. Det indre tverrbåndet kan være dårlig avgrenset. Nyre- og ringmerkene er brunkantede, ringmerket vanligvis delt i to skilte ringer. Bakvingen er lyst gråbrun, lysere ved roten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten kan finnes i mange ulike habitater, bare det finnes brennesler (Urtica dioica) i nærheten. Larvene utvikler seg på disse mellom september og mai. De voksne sommerfuglene flyr i juni – juli, lenger sør er det gjerne også en andre generasjon som flyr om høsten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt over det meset av Europa og det nordlige Asia. Totalutbredelsen er noe usikker siden arten har blitt forvekslet med flere andre arter, blant andre større båndmetallfly. I Norge er den temmelig vanlig nord til Nord-Trøndelag bortsett fra på Vestlandet der den bare er funnet noen få steder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 23. juli 2020. Besøkt 23. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler, lite båndmetallfly: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]