Diablo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Diablo
UtviklerBlizzard North
UtgiverBlizzard Entertainment
DistributørGOG.com
DesignerDavid Brevik
KomponistMatt Uelmen
SerieDiablo
Siste versjon1.09
PlattformWindows, Macintosh, PlayStation
UtgivelseJanuar 1997 (Europa)
30. november 1996 (USA)
SjangerAction-rollespill
ModusEnspiller, flerspiller
FormatCD-ROM
Nettstedus.blizzard.com/en-us/games/legacy/
Neste i serienDiablo II
Andre betydninger: Sjongleringsinstrumentet Diabolo, bilmodellen Lamborghini Diablo eller den mytiske skikkelsen djevelen.

Diablo er et action-rollespill utviklet og utgitt av Blizzard Entertainment til PC og Macintosh i 1996. Det er det første spillet i Diablo-serien.

Oppbygning[rediger | rediger kilde]

I Diablo skal man styre en figur rundt i en underjordisk verden full av skjeletter, demoner og andre monstre som man skal bekjempe. Men man skal også plukke forskjellige skatter og andre ting, som man enten kan bruke selv eller selge for å kjøpe nye våpen. Hovedmålet er å til slutt beseire mørkets fyrste, Diablo.

Spillkonseptet er helt klart inspirert av de gamle roguelignende spillene, som NetHack og Angband, som var populære på 1980-tallet. Grafisk er det en videreutvikling i forhold til de gamle spillene i den sjangeren, selv om Diablo mangler noe i avanserthet i forhold til klassikerne. Av mange regnes Diablo-serien som et grafisk rogue-lignende spill.

Navnet Diablo er hentet fra det spanske ordet for djevel.

Det første spillet i Diablo-serien kom ut i januar 1997 (30. november i Amerika) og ble en stor suksess. Da det kom ut var grafikken temmelig avansert, spillet hadde i tillegg en god historie og var bra designet. Spilleren befinner seg i den mørke middelalderbyen Tristram hvor byens katedral er bygget over et gammelt munkekloster. Om natten hører byens innbyggere merkelige lyder derfra og ser mystiske flakkende lys. Historien er en klassisk historie mellom himmel og helvete, der byen Tristram er senter for kampen. Spillerens oppgave er å utforske labyrinten under klosteret og til slutt beseire demonen Diablo.

Figuren[rediger | rediger kilde]

Spillet bygger på et system med klasser der hver klasse har spesielle egenskaper. Diablo har følgende klasser:

Ettersom spilleren dreper monstre får han erfaringspoeng som han etter hvert kan bruke til å bygge på figuren ved å kjøpe egenskaper og ferdigheter. Karakterens nivå (såkalt level på engelsk) stiger i samsvar med erfaringspoengene, der høyeste nivå er 50.

Verdenen[rediger | rediger kilde]

Spillet består av blant annet av byen Tristram der spilleren ikke får lov å slåss, men kan kjøpe, selge og identifisere utstyr, i tillegg til å snakke med og skaffe seg informasjon fra byens innbyggere. Labyrinten under katedralen består av delene the church, the catacombs, the caves, og hell. Etterhvert som spilleren beveger seg lengre og lengre nedover i etasjene blir monstrene større og vanskeligere, men gir også større avkastning i erfaringspoeng.

Hemmeligheter og skjulte filer[rediger | rediger kilde]

Som en hel rekke andre videospill har Diablo mange filer på CD-en som ikke dukker opp i spillet. Noen av dem er:

  • Magier som ikke ble med i selve spillet. I det originale spillet var ment at magiboken skulle ha seks sider (noe man kan se i manualen på side 18, der et bilde viser en magibok med seks sider), ikke fire som den har i det ferdige spillet. Magiene som ikke ble brukt er Invisibility (grafikken til ikonet ble brukt for Teleporteringsmagien i Diablo 2), Blood Boil, Blood Ritual, Armageddon, Doom Serpent, Etherealize og Sentinel.
  • Monstre som ikke dukker opp i det ferdige spillet.
  • To filmsekvenser som ikke dukker opp i spillet. En av dem er en video det var ment man skulle få se når man kommer inn i Butcher's lair, den andre er en alternativ versjon av at Diablo dør.
  • Grafikken til en god del utstyr ble ikke brukt, inkludert Map of the Stars, som ble hacket inn i spillet flere ganger og spredt over battle.net. Kartet var ment å være noe som var nødvendig for å gjøre ferdig spillet, men oppdraget dens ble fjernet av ukjente årsaker.

Diablo: Hellfire[rediger | rediger kilde]

I 1997 kom påbyggingspakken Hellfire til Diablo. Hellfire ble ikke laget av Blizzard, men av Sierra Entertainment. Utvidelsen inneholdt flere magier, monstre og utsyr. I tillegg ble den nye klassen munk introdusert, som er flink uten våpen, med knyttnever, føtter og med lite rustning, og en spesiell evne kalt for «ki-energi». Denne ekspansjonen ble dessverre regnet som fryktelig dårlig, den «floppet» stort og man vil ikke finne den på noen offisielle lister over Blizzards offisielle spill.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]