Dhlodhlo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dhlodhlo, eldre navn Danangombe, er det yngste av de store steinruinkompleksene i Zimbabwe. Det ligger 75 kilometer øst for Bulawayo, om lag halvveis til Gweru, i provinsen Matabeleland South.

Danangobe ble grunnlagt under Torwa-dynastiet, som var en av de to statene som rozviene konsentrerte seg om etter at Stor-Zimbabwe (også kalt Imbahuru) ble forlatt.[trenger referanse]

I 1650 overtok Changamire-dynastiet (rozvistammen) makten i Torwariket og dermed også Dhlodhlo. For Changamire var Dhlodhlo et av deres viktigste steder. De forsvarte det med kanoner de hadde anskaffet fra portugiserne.[trenger referanse]

Murverkene har delvis ornamenterte steinsettinger, og dette representerer en betydelig videreutvikling fra de eldre funnstedene av lignende type. Her er det funnet lokal keramikk i Torwa-tradisjon, men også gjenstander av nederlandsk herkomst, som for eksempel en ginflaste fra tidlig 1700-tall.

Dhlodhlo forble Changamirerikets sentrum frem til det gikk under i 1830-årene på grunn av mfekanenes angrep. Området ble 1834–1837 underlagt ndebelene.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • N. D. Beach: The Shona and Zimbabwe. Mambo Press, Gwelo, und Heinemann, London 1980.