Deutsches Eck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øvre mellomrihndal (Deutsches Eck)
   UNESCOs verdensarv   
Deutsches Eck i Koblenz. Mosel, munner ut i Rhinen
LandTysklands flagg Tyskland
StedRhinen
Innskrevet2002
Kriterium II, IV, V
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 1066

Deutsches Eck er en landtunge i Koblenz der hvor Mosel munner ut i Rhinen. I 1897 ble det bygget en monumental 37 meter høy rytterstatue av keiser Wilhelm I. Deutsches Eck ble i 2002 oppført på UNESCOs verdensarvliste som en del av Øvre mellomrhindal.

Det «egentlige» Deutsches Eck - Deutschherrenhaus med Den tyske ordens kors

Erkebiskop Diether av Trier tilkalte i 1216 ridderne i den Den tyske orden til Koblenz og skjenket dem en del av landet ved Kastorkirken. Umiddelbart der hvor Mosel og Rhinen flyter sammen ble ordensprovinsens sete bygget. Denne ordensprovinsen var direkte underlagt stormesteren. Området hvor ordensridderne holdt til ble på folkemunne kalt Deutscher Ordt og senere Deutsches Eck. På 1800-tallet ble landtungen bygget på en bestående sandbanke for å skaffe en nødhavn ved Moselmundingen. I 1888 ble havnen nedlagt for å skaffe et representativt sted for rytterstatuen av Wilhelm I i den prøyssiske Rhinprovinsen. Dermed oppstod Deutsches Eck i sin nåværende form.

Omkring 1900

Minnesmerket var uttrykk for den wilhelmistiske tidsånd, og ble allerede i samtiden kritisert for sin overladede, nasjonalistiske symbolikk. Under den kalde krigen tjente det som statlig monument for den tyske enhet, og alle statene og de prøyssiske provinsenes (inkludert østprovinsenes) flagg ble satt opp. Selve Rytterstatuen var blitt ødelagt av en granat under annen verdenskrig, men ble restaurert i 1990. Monumentet er en viktig turistattraksjon, og området brukes ofte til forskjellige utendørsarrangementer som konserter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]