Deutsche Schiff- und Maschinenbau

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Deutsche Schiff- und Maschinenbau
Deutsche Schiff- und Maschinenbau
SS «Brummer» under konstruksjon i august 1928.
Org.formSkipsverft
Etablert1926
Opphørt1945
MorselskapFriedrich Krupp AG (etter 1941)
Datterselskap(er)Weser Flugzeugbau
HovedkontorBremen, Tyskland
Produkt(er)Passasjerskip

Handelsskip
Ubåter
Krigsskip
Dampturbiner
Motorer
Skipsgirkasser

Dampturbineksosrør
Resultat412 772 Reichsmark (1927)

Deutsche Schiff- und Maschinenbau Aktiengesellschaft (forkortet: DeSchiMAG) var et samarbeid mellom åtte tyske skipsverft i perioden 1926 til 1945.[1]

Det ledende skipsverftet var AG Weser i Bremen.

Historie[rediger | rediger kilde]

DeSchiMAG ble grunnlagt i 1926 da innflytelsesrike handelsmenn og bankmenn fra Bremen bestemte seg for å danne et samarbeid mellom de store tyske skipsverftene under AG Weser. I tillegg til å føre til høyere effektivitet ville samarbeidet støtte opp om AG Weser i firmaets finansielle vanskeligheter.

Mens de store skipsverftene Blohm & Voss og Bremer Vulkan AG var uinteressert i en sammenslåing grunnet deres markedsposisjon, så gikk åtte andre prominente skipsverft med på å samarbeide. Disse var:

DeSchiMAG ble det største skipsverftet i Tyskland innen slutten av 1927 med rundt 15 000 arbeidere av 53 000 - rundt 28 % av den totale arbeidsmassen. Og den 24. mai 1927 ble det første årlige møtet i DeSchiMAG avholdt i bygningen til Bank JF Schroeder KGaA i Bremen. Der kunne det legges frem at firmaet hadde hatt et overskudd på 412 772,74 reichsmark det første året.

De påfølgende årene gikk mange av firmaene konkurs, og mange verft ble nedlagt eller solgt. AG Weser og Seebeckwerft var blant de som overlevde denne prosessen av nedstengning og konsentrering. AG Weser fortsatte å konsentrere seg om handelsskip, og senere krigsskip. Seebeck derimot fokuserte på mindre skip, samt reparasjon og vedlikehold av eksisterende skip.

DeSchiMAG bestemte seg for å greine ut i nye markeder blant annet for å skape arbeidsplasser, og gikk inn i flyproduksjonsbransjen.

I 1933 ble Weser Flugzeugbau GmbH, eller Weserflug, grunnlagt. Firmaet begynte å lage flydeler, og senere hele fly i forskjellige steder i Tyskland, blant annet i det tidligere skipsverftet Frierichswerft AG. I 1936 ble Weserflug splittet fra DeSchiMAG, og ble et eget firma. Firmaet ble den fjerde største flyprodusenten i Tyskland under andre verdenskrig - men bygde kun fly under lisens fra andre firmaer, som Dornier og Junkers Flugzeug und Motorenwerke.

1941 kjøpte konglomeratet Krupp opp majoriteten av aksjene, og ble hovedaksjonær i begge firmaer.

Etter krigen ble DeSchiMAG oppløst, men AG Weser og Seebeck AG overlevde nok en gang. AG Weser gikk konkurs i 1983, mens Seebeck ble en del av Bremer Vulkan Verbund AG. Senere i 1988 ble det del av Schichau skipsverft til SSW Schichau Seebeck skipsverft GmbH. Dette verftet ble nedlagt i 2009.

Skip bygget av DeSchiMAG[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]