Det tyske sportforum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den tyske sportens hus med Jahnplatz i forgrunnen.

Det tyske sportforum (tysk: Deutsches Sportforum) er en del av Olympiaparken i Berlin, beliggende i ortsteilen Westend i bydelen Charlottenburg-Wilmersdorf.

Tysklands kroppsøvingsskole (Deutschen Hochschule für Leibesübungen) ble grunnlagt i 1919 og skolen ønsket et nasjonalt senter for sport og kroppsøving. Arkitektkonkurransern ble vunnet av Werner March (1894-1976) og Walter March (1898-1969) sønner av Otto March, arkitekten for Deutsches Stadion, forløperen til Olympiastadion.[1] Arbeidene ble påbegynt i 1925, men fullført først i 1936.[2] Bygningene er oppført i modernistisk stil.

Anlegget ble planlagt i tre deler; øst i området finnes bygningene som omkranser Jahnplatz og Friesenhof, i sør er det anlagt flere store friområder med idrettsanlegg og i vest finnes Frauenbereich (norsk: Kvinneområdet). Den tyske sportens hus («Haus des Deutschen Sportes») er det arkitektoniske midtpunktet og har sin søylegang vendt ut mot Jahnplatz, oppkalt etter Turnvater Jahn. Kuppelsalen i Den tyske sportens hus ble under lekene i 1936 brukt som fektearena. Friesenhof er oppkalt etter Friedrich Friesen, som sammen med Jahn var en av den tyske turnidrettens grunnleggere.

I 1934 ble anlegget innlemmet i riksanlegget (Reichsportfeld), reist foran sommer-OL i 1936. Deler av anlegget ble ødelagt under den andre verdenskrigen. Etter krigen ble Sportforum brukt som hovedkvarter for de britiske okkupasjonsstyrkene, helt til det i 1994 ble tilbakelevert til Berlins myndigheter. Det brukes i dag av en rekke idrettsforeninger, Berlins sportmuseum og den profesjonelle fotballklubben Hertha BSC.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]