Det tekniske universitet i Gdańsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det tekniske universitet i Gdańsk
Logo Pg en.jpg
Gmach glowny politechnika.jpg
Grunnlagt1904
BeliggenhetGdańsk
Studenter20 000
MedlemskapEuropean University Association[1]
Nettstednettsted

Det tekniske universitet i Gdańsk
54°22′17″N 18°37′08″Ø

Det tekniske universitet i Gdańsk (polsk Politechnika Gdańska) er den største polytekniske høyskole i nordlige Polen. Den består av ni fakulteter og har over 20 000 studenter og 2 500 ansatte. Den ble grunnlagt i 1904 som Königliche Technische Hochschule zu Danzig og åpnet i sin nåværende form i 1945.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hovedbygningen

Den polytekniske høyskolen ble grunnlagt som Köngliche Technische Hochschule zu Danzig i 1904, med det formål å fremme utdanningen innen de tekniske fag i Danzig (Gdańsk) og byens omkringliggende områder. Den hadde til å begynne med seks fakulteter og 246 studenter.

Etter første verdenskrig ble den utnevnt til teknisk høyskole i fristaden Danzig (Technische Hochschule der Freien Stadt Danzig) i 1921, denne gangen med kun 3 fakulteter. Noen år senere hadde høyskolen 1650 studentplasser, og om lag 30 % av studentene var polakker.

Mot slutten av 1920-tallet og under andre verdenskrig ble den gjort om til «en bastion for tyskheten» av tyske nasjonalister, som fremmet antipolske stemninger ved høyskolen. De polske studentene og foreleserne ble tvunget til å forlate universitetet i 1939, og under andre verdenskrig ble det gjort om til en (i sin helhet) tysk, statlig institusjon.

Mot slutten av krigen evakuerte den tyske gruppen ansatte seg, og før sovjetiske styrker nådde Danzig, var universitetsbygningene for det meste i god stand. Da Den røde armé inntok byen satte den sannsynligvis fyr på den representative Hovedbygningen, som ble sterkt skadet og 60 % ødelagt. Alt i alt ble 16 % av universitetsbygningenes kubatur ødelagt.

I 1945 ble høyskolen gjort om til et statlig teknisk universitet av den polske regjeringen og gjenoppbygningen startet. Det nye universitetet ble betraktelig utvidet med henhold til antall studenter og ansatte, så vel som faglig tilbud.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://eua.eu/about/member-directory.html; besøksdato: 16. juli 2019.