Det syriske barndomsevangelium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Det syriske bardomsevangeliet, også kalt det arabiske barndomsevangeliet er et apokryft evangelium knyttet til Jesu fødsel og barndom. Det ble formodentlig forfattet på syrisk på 500-tallet; to syriske manuskripter er bevart for ettertiden, og de er svært likt oppbygd.

Det arabiske barndomsevangeliet lar seg inndele i tre kapitler: Jesu fødsel, og mirakler i Egypt og Jesusbvarnets undergjerninger.

Den første del, om Jesu fødsel, minner sterkt om Jakobs protoevangelium (et tidligere av de apokryfe evangelier), og det er sannsynlig at dette har dannet grunnlaget. Meget av de fortellinger som Jesu barndom stammer derimot fra Thomas' barndomsevangelium, og det er åpenbart at også Muhammed var kjent med dette ettersom det var blitt oversatt til arabisk. Noe derfra – konkret om den underfulle unfangelse og jomfrufødselen – gjenfinnes i Koranen.

Det sentrale tema for det arabiske barnfomeevangeliet er oppholdet i Egypt, som riktognok nevnes i Matteus 2,13 ff, men som ikke beskrives der.

De mest sentrale skikkelser er det undergjørende Jesusbarnet og hans mor Maria. I særlig den midtre del, om hendelsene i Egypt, fremstår hun som særlig formidlende.

Det tredje kapittel i dette evangeliet nedtar fortellingen om vismennene fra Østerland, og ligger tett opp til Matteusevangeliet. Memn det går videre enn Matteus vad ar det nevner Zoradascht (Zoroaster) som kilden til den profeti som ansporte de tre vise stjernetydere til å lete etter Jesusbarnet.[1]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Textausgabe (lateinisch-deutsch) i: Apokryphe Kindheitsevangelien, übers. und eingel. von Gerhard Schneider, Fontes Christiani 18, Freiburg 1995, 173–195.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hone, William (1890 (4th edit); 1820 (1st edition)). «The Apocryphal Books of the New Testament». Gebbie & Co., Publishers, Philadelphia. Besøkt 26. januar 2017.  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]