Det svakeste ledd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Det svakeste ledd var en norsk versjon av det britiske spørreprogrammet The Weakest Link. Serien gikk på NRK1 fra høsten 2004. Programleder var Anne Grosvold.

Konsept[rediger | rediger kilde]

Spillet starter med åtte deltakere og består av syv runder. I hver runde er det en tidsfrist, og programlederen stiller spørsmål til deltakerne i tur og orden. For hvert riktige svar som blir avgitt legger man på et ledd i pengekjeden 500 kr, 1000 kr, 2000 kr, 5000 kr, 10 000 kr, 15 000 kr, 20 000 kr og 25 000 kr.

Svarer man feil, går alle pengene i kjeden tapt, og man må starte på nytt med 500 kr-spørsmålet. Hvis man sier «Spar» før man får spørsmålet blir de pengene som er opptjent i den kjeden sikret, men man må da starte på nytt på 500 kr-spørsmålet. Runden fortsetter inntil laget har oppnådd 25 000 kr (den raskeste veien er å avgi åtte riktige svar på rad uten å rope «Spar», men det kan oppnås på saktere måter også), eller når tidsfristen løper ut.

Etter hver runde skal deltakerne stemme på hvem de mente var den dårligste spilleren (det svakeste ledd). Den med flest stemmer må forlate spillet og får ingen gevinst.

Når det gjenstår to spillere (i runde syv) spilles først en vanlig runde der eventuelle gevinster dobles, deretter en «straffesparkkonkurranse», med fem spørsmål til hver, for å avgjøre hvem som stikker av med gevinstene som har blitt samlet opp gjennom spillet.

Om serien[rediger | rediger kilde]

I den britiske originalutgaven er programlederen Anne Robinson kjent for sin mildt sagt nedlatende holdning ovenfor deltakerne, en bøllete og nedlatende programleder som passer på å fortelle laget hvor dårlig de har gjort det; dette er en del av programmet.

Programmet har vært kontroversielt og motstandere av programmet har påstått at programmet oppmuntrer til mobbing. [1]

Navnet på programmet kommer i fra ordtaket «En kjede er aldri sterkere enn sitt svakeste ledd».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Slår alarm mot mobbe-TV av Jørn Pettersen og Jonas Tjersland, VG Nett 8. oktober 2004

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]