Hopp til innhold

Det gyldne tempel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Venstre bygning ved Det gylne tempel.

Det gyldne Tempel, eller Hari Mandir, Harmandir Sáhib eller Sri Darbár Sáhib, er sikhismens helligste sted og valfartsmål for sikher fra hele verden. Denne gurdwaraen ble bygget av den femte sikh-guruen, guru Ardjun, for å huse Guru Granth Sáhib, sikhenes hellige skrift. Tempelet ligger i Amritsar i Punjab i India

Opprinnelig var dette stedet et lite vann i en skogslund. Reisende og hellige folk kom til dette sted for meditasjon og hvile. Stedet var kjent sin ro og for det rene og gode vannet.

Vannet ble utvidet og et lite samfunn etablert under ledelse av den fjerde sikh-guruen, Guru Ram Das (guru 1574–1581). Under ledelse av den femte sikh-guruen, guru Arjan (guru 1581–1606), blet Harmandir Sáhib bygd. Den muslimske helgenen Hazrat Mian Mir Dji fra Lahore la ned grunnsteinen til Harmandir Sáhib i desember 1588, og bygningen ble fullført i 1601. Tempelet har fire innganger — et symbol på toleranse og åpenhet.

Tempelet ble gjenoppbygd i 1803 av maharaja Randjit Singh. Kuppelen, som har form som en lotusblomst som vender ned mot jorda, sies å være dekket med hele 100 kilo gull. Slik denne gurdwaraen ligger nå, er den omgitt av en dam kjent under navnet Sarovar.

På 1980-tallet opplevde India flere terrorangrep fra sikher som ville danne sin egen stat, Khalistan. Den indiske hær slo hardt ned mot opprørerene. I 1984 forskanset lederen for separatistene, Jarnail Singh Bhindranwale, og en rekke tilhengere, seg i Det gylne tempel.

Etter ordre fra statsminister Indira Gandhi, gikk den indiske hær til angrep på tempelet den 5.6. juni 1984. Målet var å sikre det indiske styre i Punjab og å ta Jarnail Singh Bhindranwale til fange. Separatistlederen døde under angrepet. Indira Gandhi ble senere drept av livvaktene sine, som var sikher, som hevn for aksjonen. Dette førte igjen til voldelige hevnangrep mot uskyldige sikher flere steder i landet.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]