Det gamle bygudtempelet i Shanghai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hovedhallen i Bygudens tempel

Bygudens tempel eller Chenghuang Miao (forenklet kinesisk: 城隍庙, pinyin: Chénghuángmiào) er et tempel innenfor Shanghais gamle bymur. Ordet brukes ikke bare om selve tempelet, men også om nabolaget rundt. Det er over hundre forretninger i området, i bygninger som for det meste er fra før eller rundt år 1900..[1] Tempelet ligger inntil Yuyuanhagen, et annet landemerke i gamlebyen i Shanghai.

Tempelet kalles gjerne «Det gamle bygudtempelet» fordi det senere tilkom et nyere – som nå ikke lenger eksisterer.

Området rundt tempelet.

Historie[rediger | rediger kilde]

En paifang rett overfor tempelet
Et av altrene i tempelet
Paviljonger og tehus i Chenghuang Miao-området
Gater i Chenghuang Miao
Chenghuangmiao9.jpg

De fleste gamle kinesiske byer, store som små, hadde templer dedisert til en eller flere guder eller udødelige helter som tjente som byens ånder eller beskyttere.

Bygudtempelet i Shanghai begynte som Jinshan-tempelet, dedisert til Jinshanøyas ånd («Gullfjellet»), en øy utenfor Shanghai. Det ble omgjort til bygudtempel i 1403, under Yongle-keiserens tid under Ming-dynastiet.

Tempelet ble mer populært i løpet av Qing-dynastiet, og det voklste seg til sitt største omfang under Daoguang-æraen. Dets popularitet tiltrakk også en betydelig forretningsvirksomhet.

I 1951 ble tempelstyret oppløst av kommunistene og tempelet ble omgjort til et taoistisk senter. Mange statuer ble fjernet, som de knyttet til Yama, de avdødes dommer.

Under kulturrevolusjonen ble tempelet stengt, og bygningene bentyttet blant annet som smykkeforretning. I 1994 ble det igjen omgjort tuil tempel. En omfattende restaurering ble gjennomført fra 2005 til 2006. I oktober 2006 ble det gjenåpnet og velsignet av taoistiske geistlige.[2]

Bygudene[rediger | rediger kilde]

Tempelet er dedisert til tre byguder:

  • Huo Guang (? – 68 f.Kr.), en kansler under Handynastiet. Han ble æret som den første lokalguden i Shanghai fylke fra Yuandynastiet av.
  • Qin Yubo (1295–1373) bodde i Shanghai og var embedsmann under Yuandynastiets siste år. Han lot seg etter først å ha nektet to ganger å tjenestegjøre også for Hongwu-keiseren som grunnla Mingdynastiet, og innehadde en rekke viktige embdeder. Etter hans død utropte Huangwu-keiseren ham til bygud.
  • Chen Huacheng (1776–1842), som var general under Qing-dynastiet og døde i kamp idet han forsøkte å forsvare Shanghai under Første opiumskrig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]