Det etiopiske folks revolusjonære demokratiske front

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Det etiopiske folks revolusjonære demokratiske front (amharisk: የኢትዮጵያ ሕዝቦች አብዮታዊ ዲሞክራሲያዊ ግንባር; forkortet til EPRDF etter den engelske versjonen Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front) er den regjerende politiske koalisjonen i Etiopia.

EPRDF består av fire politiske partier med bakgrunn i ulike regioner/folkegrupper.

Partiene/koalisjonen har vunnet overveldende seire ved parlamentsvalgene i 1995, 2000, 2005 og 2010. Mange av opposisjonspartiene har imidlertid boikottet valgene, mens andre opposisjonspolitikere har vært arrestert, fordrevet eller på andre måter hindret i å stille til valg.

Opposisjonen i Etiopia er delt, men finnes fortsatt, og de opererer til stadighet sammen på det politiske plan. EPRDF sine to viktigste motstandere i valget som var i 2005 var Koalisjonen for samhold og demokrati og United Ethiopian Democratic Forces, som begge også er koalisjoner av flere forskjellige opposisjonspartier.

Den langvarige etiopiske statsministeren (1992-2012) Meles Zenawi tilhørte Tigrayan Peoples' Liberation Front, mens hans etterfølger Hailemariam Desalegn tilhører Southern Ethiopian People's Democratic Movement.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]