Hopp til innhold

Det etiopiske folks revolusjonære demokratiske front

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det etiopiske folks revolusjonære demokratiske front
LandEtiopia
Leder(e)Abiy Ahmed (27. mars 2018–)
Grunnlegger(e)Meles Zenawi
Grunnlagt1989
Nedlagt1. desember 2019
Etterfulgt avVelstandspartiet
HovedkvarterAddis Abeba
Antall medlemmer5 000 000
IdeologiMarkedssosialisme Sosialdemokrati (1990-årene–) etatisme etnisk føderalisme proteksjonisme Hoxhaisme
Nettstedwww.eprdf.org.et

Det etiopiske folks revolusjonære demokratiske front (amharisk: የኢትዮጵያ ሕዝቦች አብዮታዊ ዲሞክራሲያዊ ግንባር; forkortet til EPRDF etter den engelske versjonen Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front) er den regjerende politiske koalisjonen i Etiopia.

EPRDF består av fire politiske partier med bakgrunn i ulike regioner/folkegrupper.

Partiene/koalisjonen har vunnet overveldende seire ved parlamentsvalgene i 1995, 2000, 2005 og 2010. Mange av opposisjonspartiene har imidlertid boikottet valgene, mens andre opposisjonspolitikere har vært arrestert, fordrevet eller på andre måter hindret i å stille til valg.

Opposisjonen i Etiopia er delt, men finnes fortsatt, og de opererer til stadighet sammen på det politiske plan. EPRDF sine to viktigste motstandere i valget som var i 2005 var Koalisjonen for samhold og demokrati og United Ethiopian Democratic Forces, som begge også er koalisjoner av flere forskjellige opposisjonspartier.

Den langvarige etiopiske statsministeren (1992-2012) Meles Zenawi tilhørte Tigrayan Peoples' Liberation Front, mens hans etterfølger Hailemariam Desalegn tilhører Southern Ethiopian People's Democratic Movement.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]