Det endokrine system

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
De viktigste endokrine kjertlene. (Mann til venstre. Kvinne til høyre.) 1. Epifysen 2. Hypofysen 3. Skjoldbruskkjertelen 4. Thymus 5. Binyrene 6. Bukspyttkjertelen 7. Eggstokkene 8. Testiklene

Det endokrine system styrer kroppens hormonproduksjon, og består av blant annet av kjertler og vev i hjernen (hypofysen og epifysen), i halsen (skjoldbruskkjertelen), i magen (nyrer og bukspyttkjertel), samt i underlivet (eggstokker og testikler). Systemet blir også kalt Det indresekretoriske system. Endokrine kjertler er kroppens hormonproduserende kjertler.

Det endokrine system er altså et av kroppens to indre kommunikasjonssystem som ved hjelp av de endokrine kjertler danner hormoner som så blir sendt med blodet til alle deler av kroppen. Slik blir informasjon sendt til de forskjellige cellene i kroppen sånn at cellene hele tiden tilpasser sitt aktivitetsnivå til kroppens behov.

I hypofysen dannes flere hormoner som virker på forskjellige hormonproduserende kjertler ofte for å stimulere hormonproduksjonen i disse kjertlene.

Det andre kommunikasjonssystemet er nervesystemet, og dette blir igjen bundet opp til det endokrine system av den delen av hjernen som kalles Hypothalamus. Dermed er det altså hypothalamus som igjen styrer det endokrine system.

anatomistubbDenne anatomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.