Det brenner, min skjønne!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det brenner, min skjønne!
orig. Hoří, má panenko
Generell informasjon
SjangerFilmkomedie, farse, satire
Utgivelsesår1967
Prod.landTsjekkoslovakias flagg Tsjekkoslovakia
Lengde71 min.
SpråkTsjekkisk
Bak kamera
RegiMiloš Forman, Jaroslav Papoušek og Ivan Passer
ProdusentRudolf Hájek, Carlo Ponti
MusikkKarel Mareš
SjeffotografMiroslav Ondříček
KlippMiroslav Hájek
Foran kamera
MedvirkendeJan Vostrčil, Josef Sebánek, Josef Valnoha, Stanislav Ditrich, Milada Ježková, Frantisek Debelka, Josef Kolb med flere
Annen informasjon
FilmformatFarger
Eksterne lenker

Det brenner, min skjønne!, tsjekkisk originaltittel Hoří, má panenko, på engelsk The Firemen's Ball og annet, er en tsjekkisk filmkomedie fra 1967 regissert av Miloš Forman.

Den norske tittelen bygger på den svenske Det brinner, min sköna. Filmen kom med norsk tekst på DVD i 2009, da under tittelen Det brenner, min kjære![1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen er en folkelig farse med komiske og absurde opptrinn om et årlig ball som blir holdt av et frivillig brannkorps i en tsjekkisk småby. Hele byen er invitert, og festlighetene omfatter blant annet dans, gavelotteri og skjønnhetskonkurranse. Det meste blir ødelagt av en velmenende, men ineffektiv og delvis korrupt arrangementskomité, tyvaktige og drikkfeldige gjester og en brann i et nabohus der redningsarbeidet ikke fungerer. Heller ikke overrekkelsen av en brannøks som æresbevisning til en eldgammel korpsformann går som planlagt.

Produksjon og mottakelse[rediger | rediger kilde]

De fleste rollene i Det brenner, min skjønne! ble spilt av amatørskuespillere, blant annet lokale brannmenn.

Filmen ble kort etter premieren tolket som en satirisk karikatur av det kommunistiske samfunnssystemet i Øst-Europa og forbudt av den politiske sensuren. Den ble imidlertid nominert som en av de beste utenlandske filmene i den amerikanske Oscar-utdelinga 1969.

Det brenner, min skjønne! regnes som en milepæl innen tsjekkisk film og en viktig representant for den nye bølgen av friere filmer fram til prahavåren 1968. Filmen var den første fargefilmen til Forman, og den siste han lagde i Tsjekkoslovakia før han flyttet til Vesten. Da Sovjetunionen og andre Warszawapaktland invaderte landet i august 1968, var Forman i Paris for å få fransk finansieringsstøtte til filmen etter at den italienske produsenten Carlo Ponti trakk pengene på grunn av filmforbudet. Regissøren reiste da videre til USA der han blant annet vant Oscar-priser for filmene Gjøkeredet og Amadeus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]