Det brenner, min skjønne!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Det brenner, min skjønne!
orig. Hoří, má panenko
Generell informasjon
Sjanger Filmkomedie, farse, satire
Nasjonalitet Tsjekkoslovakia Tsjekkoslovakia
Utgitt 1967
Lengde 71 min.
Språk Tsjekkisk
Bak kamera
Regissør Miloš Forman, Jaroslav Papoušek og Ivan Passer
Produsent Rudolf Hájek, Carlo Ponti
Musikk Karel Mareš
Sjeffotograf Miroslav Ondříček
Klipp Miroslav Hájek
Foran kamera
Medvirkende Jan Vostrčil, Josef Sebánek, Josef Valnoha, Stanislav Ditrich, Milada Ježková, Frantisek Debelka, Josef Kolb med flere
Annen informasjon
Filmformat Farger
Eksterne lenker

Det brenner, min skjønne!, tsjekkisk originaltittel Hoří, má panenko, på engelsk The Firemen's Ball og annet, er en tsjekkisk filmkomedie fra 1967 regissert av Miloš Forman.

Den norske tittelen bygger på den svenske Det brinner, min sköna. Filmen kom med norsk tekst på DVD i 2009, da under tittelen Det brenner, min kjære![1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen er en folkelig farse med komiske og absurde opptrinn om et årlig ball som blir holdt av et frivillig brannkorps i en tsjekkisk småby. Hele byen er invitert, og festlighetene omfatter blant annet dans, gavelotteri og skjønnhetskonkurranse. Det meste blir ødelagt av en velmenende, men ineffektiv og delvis korrupt arrangementskomité, tyvaktige og drikkfeldige gjester og en brann i et nabohus der redningsarbeidet ikke fungerer. Heller ikke overrekkelsen av en brannøks som æresbevisning til en eldgammel korpsformann går som planlagt.

Produksjon og mottakelse[rediger | rediger kilde]

De fleste rollene i Hoří, má panenko ble spilt av amatørskuespillere, blant annet lokale brannmenn.

Hoří, má panenko ble kort etter premieren tolket som en satirisk karikatur av det kommunistiske samfunnssystemet i Øst-Europa og forbudt av den politiske sensuren. Den ble imidlertid nominert som en av de beste utenlandske filmene i den amerikanske Oscar-utdelinga 1969.

Hoří, má panenko regnes som en milepæl innen tsjekkisk film og en viktig representant for den nye bølgen av friere filmer fram til prahavåren 1968. Filmen var den første fargefilmen til Forman, og den siste han lagde i Tsjekkoslovakia før han flyttet til Vesten. Da Sovjetunionen og andre Warszawapaktland invaderte landet i august 1968, var Forman i Paris for å få fransk finansieringsstøtte til filmen etter at den italienske produsenten Carlo Ponti trakk pengene på grunn av filmforbudet. Regissøren reiste da videre til USA der han blant annet vant Oscar-priser for filmene Gjøkeredet og Amadeus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]