Det armenske patriarkatet Konstantinopel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Patriarkatet Konstantinopel
Պատրիարքութիւն Հայոց Կոստանդնուպոլսոյ (armensk)
Den armenske katedralen i Istanbul
Kirkearmensk-apostolisk
Land:Tyrkias flagg Tyrkia
Hellas’ flagg Hellas
Delkirkeautonom
BispeseteIstanbul
Sogn6
Areal823 000 km²
Innbyggere73 000 000,
derav 0,1 % armensk-ortodokse
Opprettet1461

Det armenske patriarkatet Konstantinopel er et av patriarkatene i den armenske apostoliske kirke og har sitt sete i Istanbul. I den armenske kirke har en patriark lavere rang enn en katolikos, og patriarken av Konstantinopel er derfor underlagt armenernes øverste patriark og katolikos i Edzjmiatsin. Han har likevel stor autonomi innen kirken, men ikke (lenger) noen underordnete bispedømmer. Patriarkatet består av Tyrkia samt den greske øya Kreta, og omfatter (per 2010) seks armenske menigheter med totalt ca. 70 000 medlemmer. Den nåværende armensk-ortodokse patriarken av Konstantinopel er Mesrob II Mutafjan (siden 1999).

Ifølge tyrkisk lov kan bare tyrkiske statsborgere bli valgt til patriark av Konstantinopel. Valget må dessuten godkjennes av regjeringen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det fantes ikke armenske biskoper i Konstantinopel i østromersk tid, siden den økumeniske patriark av Konstantinopel og den armenske apostoliske kirke anså hverandre som kjetterske. Etter at byen var blitt osmansk i 1453, fikk også den armenske kirke lov av Muhammad II å etablere seg. Den første armenske patriarken av Konstantinopel, Hovakim, begynte sitt virke i 1461.

De osmanske sultanene gjorde den armenske patriarken av Konstantinopel til politisk og administrativ leder (milletbaşı eller etnark) over alle armenske kristne i Det osmanske rike. Han var dermed altså politisk overordnet katolikos av Kilikia og katolikos av Aghtamar (som likevel hadde en høyere kirkelig rang). I perioder fungerte den armenske patriark av Konstantinopel faktisk som leder for samtlige ikke-ortodokse kristne i Det osmanske rike.

Før den første verdenskrig omfattet patriarkatet 52 bispedømmer med ca. 1600 menigheter og 1,4 millioner medlemmer. Under folkemordet på armenerne ble de fleste av de armenske kristne drept eller fordrevet. Også patriarken ble forvist til Bagdad og patriarkatet opphevet i 1916. Patriarkatet ble gjenopprettet tre år senere, men var vakant fra 1922 til 1927 og fra 1944 til 1950. Bispedømmet Kypros ble i 1929 overført fra patriarkatet Konstantinopel til katolikatet Kilikia.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]