Hopp til innhold

Det andiske fellesskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det offisielle flagget

Det andiske fellesskap (spansk: Comunidad Andina de Naciones, CAN) er en handelsblokk som inkluderer de søramerikanske landene Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru og Venezuela (som er i en prosess for å forlate fellesskapet). Handelsblokken ble kalt for «Den andiske pakt» frem til 1996, og ble dannet i forbindelse med signeringen av Cartagena-avtalen i 1969. Dens hovedkontor ligger i Lima, Peru.

Det andiske fellesskap har 120 millioner innbyggere, boende i et område på 4,700,000 km², med et BNP på over 4 billioner i 2005, inkludert Venezuela.

Medlemskap[rediger | rediger kilde]

Den andiske pakt ble originalt dannet i 1969 av Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador og Peru. I 1973 ble Venezuela fellesskapets sjette medlem. I 1976, derimot, gikk man tilbake til fem medlemsnasjoner da Chile trakk seg ut. Venezuela annonserte i 2006 at de også skal trekke seg ut, noe som reduserer antallet medlemmer i Det andiske fellesskap til fem.

Nylig, etter den nye samarbeidsavtalen med Mercosur, fikk Det andiske fellesskap fire nye medlemmer: Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay. Disse fire Mercosur-medlemmene ble bevilget medlemskap av «Det andiske rådet av utenriksministre». Denne handlingen gjengjeldte Mercosurs valg om å innlemme nasjonene i Det andiske fellesskap i sitt eget frihandelssamarbeid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]