Det amerikanske karpato-russiske ortodokse bispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det amerikanske karpato-russiske ortodokse bispedømme
American Carpatho-Russian Orthodox Diocese (engelsk)
Американська карпаторуська православна єпархія (ukrainsk)
Det amerikanske karpato-russiske ortodokse bispedømme
Den karpato-russiske kirka i New York
Kirkeortodoks
Land:USA USA
Canada Canada
DelkirkeDet økumeniske patriarkat
BispeseteJohnstown
Sogn77
Opprettet1938
Offisielt nettsted

Det amerikanske karpato-russiske ortodokse bispedømme er et langt på vei selvstyrt bispedømme under den økumeniske patriarkens overhøyhet. Bispedømmet omfatter den ortodokse diasporaen i Nord-Amerika som opprinnelig stammer fra Karpato-Ukraina.

Bispedømmets menigheter er konsentrert i de nordøstlige delene av USA, inkludert to menigheter i Canada. Også tre kviterussiske menigheter har valgt å tilslutte seg Det amerikanske karpato-russiske ortodokse bispedømme.

Den amerikanske karpato-russiske ortodokse kirke ble grunnlagt i 1937 av rutenske menigheter i USA som hadde brutt med den rutensk-katolske kirke. I protest mot noen katolske biskopers forsøk på å «latinisere» den rutensk-katolske kirke, tok disse prestene kontakt med den ortodokse kirke. Den økumeniske patriark Benjamin I tok den ukrainsk-ortodokse kirke i Amerika under sin overhøyhet i 1938 og innsatte den første biskopen.

Primaser[rediger | rediger kilde]

De følgende biskopene var det amerikanske karpato-russiske ortodokse bispedømmes ledende biskoper, også tittulert som dets primaser:

  • Orestes Chornock (1938–1977)
  • John Martin (1977–1984)
  • Nicholas Smisko (1985–2011)
  • Gregory Tatsis (2012–)