Det Kongelige Søkort-Arkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det tidligere danske sjøkartarkiv på Esplanaden

Det Kongelige Sjøkart-Arkiv ble grunnlagt 1784 for å utarbeide sjøkart, tegninger av landtoninger mv. for danske farvann. Arkivet var en dansk flåteavdeling med ansvar overfor den danske regjering.

Arkivet ble opprettet den 25. oktober 1784 ved kongelig resolusjon. Arkivets første direktør var kapteinløytnant Poul de Løvenørn, som selv ledet oppmålingsarbeidet. I 1790 kjøpte Sjøkartarkivet monopol på å fremstille sjøkart. Sjøkartarkivet har foruten å utgi sjøkart over danske, norske, færøyske, islandske og grønlandske farvann, utgitt fyrlister, loshåndbøker m.m. og har siden 1827 utgitt tidsskriftet Efterretninger for Søfarende med opplysninger om sjømerkningens tilstand, farer for seilas med mer.

1973 ble Sjøkartarkivet en del av det nyoprettede Farvannvesenet, som fortsatt publiserer Efterretninger for søfarende, fyrlister m.m., mens fremstilling av sjøkart og loshåndbøger nå gjøres av Geodatastyrelsen.

I 1873 fikk Sjøkartarkivet egen bygning på Toldbodvej (nå Esplanaden) nr. #19 ved Kastellet i København tegnet av arkitekt Vilhelm Petersen i nyrenessanse/historisme.

Søkortansvarlige før 1784[rediger | rediger kilde]

Direktører for Sjøkartarkivet[rediger | rediger kilde]

Denne liste er ufullstendig; hjelp gjerne med å utfylle den.

Kilder[rediger | rediger kilde]