Dessie O’Hare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Dessie O'Hare»)
Dessie O’Hare
Født26. okt. 1956Rediger på Wikidata (67 år)
Keady
NasjonalitetStorbritannia
Medlem avDen provisoriske IRA

Dessie O'Hare (født 26. oktober 1956[1]) er en nordirsk republikansk paramilitær akvitist. Han er også kjent under kallenavnet «The Border Fox».

O'Hare er fra Keady i Armagh. Han var først medlem av Den provisoriske IRA, men sluttet seg etterhvert til Irish National Liberation Army (INLA).

I 1987 kidnappet han sammen med to andre INLA-medlemmer John O'Grady, en tannlege fra Dublin. Planen var egentlig å kidnappe eieren av Institute of Clinical Pharmacology, Austin Darragh, men han hadde flyttet fra huset O'Grady bodde i tre år før uten at kidnapperne hadde oppfattet dette. Ettersom O'Grady var Darraghs svigersønn tok de ham med seg, og krevde en stor løsesum. O'Grady ble først holdt fanget i en kjeller i Dublin, og ble etter en tid flyttet til en container i Cork. Da løsepengene ikke ble betalt brukte O'Hare hammer og meisel til å kutte av to av O'Gradys fingre, og truet med å skade ham ytterligere.

Garda Síochána fant ut hvor kidnapperne holdt til. INLA-medlemmene stakk av, og O'Grady ble funnet uten ytterligere skader. O'Hare og de andre kidnapperne ble funnet i Urlingford i Kilkenny, hvor det ble en skuddveksling mellom dem og politiet. En av INLA-medlemmene ble drept, og de andre ble pågrepet.

O'Hare ble dømt for frihetsberøvelse, overlagt legemsbeskadigelse og innehav av skytevåpen, og fikk en dom på førti års fengsel. Han ble sendt til Portlaoise fengsel, hvor han ble kommandent for INLA-fangene.

I 2000 krevde O'Hare en juridisk vurdering av saken, ettersom han mente at han skulle ha vært løslatt som følge av Belfastavtalen. Man kom til at dette ikke var tilfelle, ettersom hans forbrytelser ikke var direkte relatert til konflikten i Nord-Irland, utover det at hele eller deler av løsesummen skulle gått til INLA. De siste årene han sonet ble han overflyttet til åpen soning i Castlerea.

Han ble løslatt i april 2006, og det er antatt at han bor sammen med sin kone i Newtownhamilton. Police Ombudsman for Northern Ireland har uttalt at det ikke foreligger arrestordre på ham i Nord-Irland, ettersom eventuelle andre saker er strøket som følge av Belfastavtalen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 20. august 2007. Besøkt 14. august 2010. 
  2. ^ http://www.sundaylife.co.uk/news/story.jsp?story=691893[død lenke]