Derren Brown

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Derren Brown
Født27. feb. 1971Rediger på Wikidata (53 år)
London
BeskjeftigelseSkribent, TV-programleder, manusforfatter, tryllekunstner, kunstmaler, filmprodusent, skuespiller, hypnotisør, illusjonist Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Bristol
Whitgift School
Wills Hall
NasjonalitetStorbritannia
UtmerkelserLaurence Olivier Award
Laurence Olivier Award for Best Entertainment (2012)

Derren Victor Brown (født 27. februar 1971) er en engelsk psykologisk illusjonist og hypnotisør. Han har deltatt i en rekke TV-program siden 2000, deriblant «Derren Brown: Mind Control» som var hans første, og «Trick of the Mind» som fikk en sesong vist på norsk fjernsyn.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Derren Brown ble født i bydelen Croydon, London, og er sønn av Robert og Christine Brown. Etter at han ble uteksaminert fra Whitgift School, begynte han å studere jus og tysk ved Universitetet i Bristol. Hans interesse for jus dalte etter å ha gjennomført en magi- og hypnoseforestilling sammen med sin venn, magikeren Martin S. Taylor. I 1994 begynte han sin karriere som magiker og fremførte mye gate-magi og close-up-magi. I 1996 klatret han videre med store sceneopptredener som hypnotisør på Universitetet i Bristol, under artistnavnet «Derren V. Brown». I september året etter tok han et kurs i NLP, sammen med bl.a. Richard Bandler, Paul McKenna og Michael Breen. Det var i løpet av de to neste årene at hans voksende interesse for tankelesning tok form, mye takket være hans venn Ian Rowland. I 2000 ble han tilbudt av den britiske TV-kanalen Channel 4 å spille inn serien Mind Control. Brown blander sjangere, og selv om han ofte omtales som mentalist, uttaler han selv at han bruker en blanding av magi, suggesjon, psykologi, villedning og show.

TV-serier[rediger | rediger kilde]

Mind Control
Serien Mind Control ble vist på Channel 4 i 2000. I serien viser han ved en rekke ulike anledninger hvordan han kan lese tanker og forutsi handlinger. Serien ble senere utgitt på DVD under tittelen Derren Brown – Inside Your Mind.

Trick of the Mind
Trick of the Mind startet i 2003 og gikk i tre sesonger. Sesong 1 og 2 er utgitt på DVD. Trick of the Mind er en fortsettelse på temaene i Mind Control.

Trick or Treat
I serien Trick or Treat ble publikum oppfordret til å melde seg på. En person ble valgt ut til hver episode, og fikk på starten av programmet beskjed om å trekke ett av to kort. Kortet ville avgjøre om de ville oppleve noe negativt (trick) eller positivt (treat). Deltakeren fikk ikke vite hvilket kort de hadde trukket. De positive opplevelsene var for eksempel å få forbedret hukommelse, eller selvtillit, mens de negative opplevelsene kunne være å oppleve en "ut av kroppen" opplevelse etter en (falsk) kollisjon. Første sesong gikk i 2007 og andre sesong i 2008. Dette er ikke utgitt på DVD.

Spesialer[rediger | rediger kilde]

I tillegg til TV-seriene har Derren Brown også lagd flere spesialprogrammer.

Russisk Rullett
I 2003 spilte Brown russisk rullett på direktesending. En frivillig ble plukket ut blant 12000 søkere, og fikk i oppdrag å lade pistolen med en kule under sendingen. Hvilket kammer kulen ble plassert i, skulle være hemmelig for Brown. Derren Brown hadde tre forsøk mot tinningen, før han snudde pistolen mot en sandsekk og avfyrte det riktige skuddet.

Seansen
I dette programmet ble flere studenter samlet for å delta på en seanse der de angivelig skulle prøve å kontakte en avdød kvinne. Programmet hadde flere interaktive aktiviteter som TV-publikummet også kunne delta i. Seansen ble vist i 2004.

Messias
Derren Brown reiste til USA, og undersøkte den alternative industrien under falskt navn. Programmet ble vist i 2005

The Heist (Kuppet)
Programmet ble vist i 2006. 13 mennesker ble samlet på det de trodde var et motivasjonsforedrag. Igjennom foredraget blir de manipulert til å først naske i en butikk, deretter ble 4 mennesker testet på om de(hvis de fikk sjansen) ville rane en pengetransport. 3 av de utvalgte gjennomførte ranet. Programmet var en demonstrasjon av psykologiske teknikker og inspirert av Milgram-eksperimentet.

Systemet
Ble vist i 2008. Derren Brown presenterer sitt idiotsikre gamblingsystem – der du er garentert premier. Programmet følger en frivillig kvinne som mottar anonyme tips fra Brown om hvilken hest hun skal satse på i ulike hesteveddeløp. Etter 5 gevinster blir hun oppfordret til å satse så mye som mulig på et sjette løp.

En DVD-samling med spesialprogrammene (unntatt Messias) ble utgitt i 2008.

Something Wicked This Way Comes[rediger | rediger kilde]

Opptak av Derren Browns sceneshow som han turnerte England med i 2006. Showet er en blanding av tankelesing, hukommelse og fysiske utfordringer (som å gå på knust glass).

Showet ble filmet i Old Vic Theatre i London. Vist på Channel 4 i 2006 og 2007, og utgitt på DVD i 2008.

Mind Reader - An Evening of Wonders[rediger | rediger kilde]

Opptak fra Derren Browns tredje sceneshow, som han turnerte England med i 2007 og 2008. I dette showet går Brown tilbake til magiens victorianske røtter, og showet dreier seg rundt temaer som spådommer og tankelesing. Publikum blir blant annet oppfordret til å skrive et spørsmål og forsegle det i en konvolutt. Med bind for øynene trekker Brown en tilfeldig konvolutt og kan si både hva spørsmål og svar er, samt informasjon om personen som skrev det.

Opptaket er fra Garrick Theatre i London. Programmet blir vist på Channel 4 julen 2008 og vil senere bli utgitt på DVD.

Bøker[rediger | rediger kilde]

Foreløpig har han utgitt tre bøker. To bøker kun ment for andre magikere (Pure Effect og Absolute Magic), og Tricks of the Mind som er ment for det generelle publikum. I Tricks of the Mind dekker han områder som magi, hukommelsesteknikker, hypnose, alternativ medisin og den alternative bransjen som helhet.

To nye bøker er på vei. En bok med en samling av Derren Browns kunst blir utgitt i april 2009. Mens enda en bok (tittel og innhold er usikkert) vil komme i butikkene ca. desember 2009.

Personlig[rediger | rediger kilde]

I tillegg til TV-serier og bøker, lager også Derren Brown karikaturer av kjente mennesker. Han er også en ivrig taksidermist.

Brown sto frem som homofil i avisen Independent on Sunday i 2007.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]