Derivat (finans)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Derivater er verdipapirer hvis gevinst avhenger av et underliggende aktivum. Begrepet stammer fra det engelske ordet derive, som betyr å "hente" eller "utlede". I denne forbindelse siktes det til at derivater henter sin verdi fra underliggende instrumenter.

De enkleste formene for derivater, på engelsk kalt for «plain vanilla derivatives», er opsjoner, forwards og futures. Det finnes utallige andre derivater som stort sett kan replikeres ved hjelp av sammensetninger av de enkleste variantene. Ved hjelp av derivater kan man sikre seg mot oppside- og/eller nedsiderisiko etter ønske, og man kan også ta lange og korte posisjoner i selve derivatet. Ved å kjøpe derivater som sikrer mot både opp- og nedside på en gang, kan man oppnå en full hedge. Derivater blir brukt ved aksjehandel, men også ved valutahandel, kraftmegling og råvarehandel og annet. Dette blir da derivatets underliggende aktivum.

I 1994 etablerte Oslo Børs et tidsskrift om derivater, Derivatet, som gis ut to ganger i året. Ansvarlig redaktør er Bjørn O. Øyulfstad, redaktør er Ottar Ertzeid. Roy Th. Sunde er redaksjonssekretær.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Tørres G. Trovik: Four Essays on Security Design: Motivation and Implementation. Doktoravhandling oktober 2006
  • Espen Gaarder Haug: Derivatives Models on Models 2007, New York: John Wiley & Sons. ISBN 0-470-01322-2.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]