Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon
DSS
TypeForvaltningsorgan
VirkeområdeNorge
Etablert1979[1]
Org.nummer974 761 424
DirektørErik Hope[2]
HovedkontorVed Schandorffs plass, Akersgata 64]]
EierKommunal- og moderniseringsdepartementet
Ansatte766 (2016)[3]
Nettsidedss.dep.no

Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS), tidligere Statens forvaltningstjeneste og senere Departementenes servicesenter) er et norsk statlig forvaltningsorgan med ansvar for å tilveiebringe fellestjenester for regjeringens departementer. DSS er underlagt Kommunal- og moderniseringsdepartementet og har til sammen 766 ansatte i 2016.[4] Hovedkontoret er lokalisert ved Schandorffs plass (Akersgata 64), men ellers har DSS medarbeidere i samtlige bygg i Regjeringskvartalet.

Erik Hope overtok som leder av DSS i en seksårig åremålsstilling[5] etter Kjell Arne Knudsen[6]

DSS ble etablert i 1979 ved at blant annet Statens Trykningskontor og Regjeringens Kontorkasse ble skilt ut som egen organisasjon. I 1982 ble Statens innkjøpssentral innlemmet. Fra 1992 fikk organisasjonen navnet Statens forvaltningstjeneste[7] I januar 2014 endret DSS navn fra Departementenes servicesenter til Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon.[8]

Avdelinger[rediger | rediger kilde]

DSS er organisert i fem tjenesteytende avdelinger, en intern administrativ avdeling samt Sikkerhets- og beredskapsstab og Kundekontakt og kommunikasjonsstab:[9]

 • Avdeling for arealutvikling (AFA), har 106 medarbeidere delt på fire seksjoner: Seksjon for nytt regjeringskvartal, Seksjon for miljø- og arealutvikling, Logistikk, post og skanning samt Renhold og miljø.
 • Felles administrativ avdeling har 47 ansatte, som er fordelt på seksjonene: HR, Arkiv, Departementenes innkjøpsenhet samt Bedriftshelsetjenesten.
 • Informasjons- og kommunikasjonsteknologiavdelingen har 145 ansatte, de har ansvar for alle IKT-systemer i departementene. Avdelingen har ansvar for data- og telefonnett, påloggingssystemer, e-postsystemer og gruppevare. Den yter bruker- og driftsstøtte. Avdelingen har en seksjon for saksbehandlingssystemet DepSak.
 • Informasjonsforvaltningsavdelingen har 85 ansatte og er redaksjon for nettsider, grafisk designprofil, grafisk materiell og brukerstøtte for disse. Den har ansvar for drifts- og portalredaktøransvar for nettstedet regjeringen.no (men hvert departement legger ut sine egne sider). Avdelingen utgir nett- og papirutgaven for Statens personalhåndbok.. Avdelingen har eget hustrykkeri. Dessuten har den ansvar for Statens servicesenter i Engerdal. Avdelingen har sentralbord og brukerservice for ti statlige virksomheter.
 • Sikkerhetstjenesteavdelingen har 300 medarbeidere. Avdelingen tar seg av vakthold, resepsjon og overvåkningssystemer for regjeringskvartalet, utenriks- og miljøverndepartementet samt Høyesterett.
 • Virksomhetsstyringsavdelingen har 18 medarbeidere, fordelt på to seksjoner: Seksjon for plan og seksjon for økonomistyring.
 • Sikkerhets- og beredskapsstaben har 9 medarbeidere. De har ansvaret for intern sikkerhet og beredskapsarbeid.
 • Kundekontakt- og kommunikasjonsenheten har 6 medarbeidere, og har ansvaret for intern,- kunde- og ekstern kommunikasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Endringshistorie for DSS
 2. ^ regjeringen.no Erik Hope ny direktør i DSS 22.09.2017
 3. ^ Antall ansatte i følge NSD - Norsk senter for forskningsdatas forvaltningsdatabase
 4. ^ Forvaltningsdatabasen Departementenes servicesenter oversikt over ansatte
 5. ^ moderniseringsdepartementet, Kommunal- og (22. september 2017). «Erik Hope ny direktør i DSS». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 6. oktober 2017. 
 6. ^ regjeringen.no Kjell Arne Knudsen ny direktør i DSS 24.06.2011
 7. ^ Forvaltningsdatabasen Departementenes servicesenter organisasjonsendringer
 8. ^ Pressemelding fra DSS
 9. ^ Organisasjonskart

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]