Dennis Nilsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dennis Nilsen
Født23. november 1945 (72 år)
Fraserburgh
Beskjeftigelse Seriemord
NasjonalitetStorbritannia

Dennis Andrew Nilsen (født 23. november 1945 i Fraserburgh i Skottland) er en britisk seriemorder, som i en periode på fem år, fra 1978 til 1983, drepte minst 15 menn.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Nilsen var sønn av Olav og Betty Whyte Nilsen. Olav Nilsen (en norsk soldat) var alkoholiker og ekteskapet tok slutt etter 7 år. Dennis Nilsen bodde sammen med sin mor hos hennes foreldre. Nilsen var svært knyttet til sin bestefar Andrew Whyte, som døde da Nilsen var 6 år. Uten å fortelle Nilsen hva som egentlig var skjedd (bestefaren hadde druknet) tok moren gutten med for at han skulle se liket av bestefaren. Etter at Nilsen var blitt arrestert, hevdet han at denne hendelsen forårsaket en slags emosjonell død hos ham. I barndommen viste han ingen tendenser til raseri, dyremishandling eller andre trekk som vanligvis forbindes med seriemorderes barndom.

I 1961 gikk han inn i hæren og ble kokk i Army Catering Corps. Han begynte å drikke ganske mye. Han ble sterkt knyttet til menn og har antagelig på denne tiden innsett at han var homoseksuell. I 1972 var han en kort periode ansatt i politiet. I 1975 flyttet han til 195 Melrose Place i nord-London og bodde der sammen med David Gallichan, som siden benektet at hans og Nilsens forhold hadde vært seksuelt. 2 år senere flyttet Gallichan ut og Nilsen slet mer og mer med ensomhet. Ett og et halv år senere skjedde det første drapet.

Mordene[rediger | rediger kilde]

Mennene som Nilsen drepte, hadde blitt med ham hjem frivillig. De ble kvalt, deretter gjemt under gulvplankene. Nilsen tok dem frem av og til, onanerte på dem, vasket og stelte dem. Når likene begynte å råtne, parterte han dem, kokte kjøttet av knoklene og spylte det ned i toalettet. Mange kroppsdeler ble også brent i hagen hans. Drapene skjedde først i Melrose Place, og fortsatte deretter i Cranley Gardens da han flyttet dit i 1981.

Arrestasjon og dom[rediger | rediger kilde]

I 1983 ble Nilsens aktivitet oppdaget av en rørlegger. Menneskekjøttet Nilsen hadde spylt ned i toalettet hadde blokkert rørene. Da politiet kom, tilstod Nilsen alt. Da dommeren i den etterfølgende rettssaken spurte hvorfor han gjorde det svarte Nilsen: «Jeg hadde håpet du kunnet fortelle meg det.» Nilsen ble i november 1983 dømt til en straff på minimum 25 år, og ville da komme til å bli løslatt i 2008. Men dommen ble senere omgjort til livsvarig fengsel. I 2006 fikk han avslag på prøveløslatelse og kan ikke søke igjen. Han blir sittende bak murene resten av sitt liv.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Killing for Company, av Brian Masters. New York: Dell, 1993