Dennis Nilsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dennis Nilsen
FødtDennis Andrew Nilsen
23. november 1945
Fraserburgh
Død12. mai 2018[1] (72 år)
Full Sutton
Beskjeftigelse Seriemorder, fagforeningsperson
Nasjonalitet Storbritannia

Dennis Andrew Nilsen (født 23. november 1945 i Fraserburgh i Skottland, død 12. mai 2018[2][3] i Full Sutton-fengselet i Yorkshire) var en britisk seriemorder som i en periode på fem år, fra 1978 til 1983, drepte minst 15 menn.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Dennis Nilsen var sønn av Olav og Betty Whyte Nilsen. Olav Nilsen (en norsk soldat) var alkoholiker og ekteskapet tok slutt etter syv år. Dennis Nilsen bodde sammen med sin mor hos hennes foreldre. Nilsen var svært knyttet til sin bestefar Andrew Whyte, som døde da Nilsen var seks år. Uten å fortelle Nilsen hva som egentlig var skjedd (bestefaren hadde druknet) tok moren gutten med for at han skulle se liket av bestefaren. Etter at Nilsen var blitt arrestert, hevdet han at denne hendelsen forårsaket en slags emosjonell død hos ham.

I barndommen viste han ingen tendenser til raseri, dyremishandling eller andre trekk som vanligvis forbindes med seriemorderes barndom.

I 1961 gikk han inn i hæren og ble kokk i Army Catering Corps. Han begynte å drikke ganske mye. Han ble sterkt knyttet til menn og innså antagelig på denne tiden at han var homoseksuell. I 1972 var han en kort periode ansatt i politiet.

I 1975 flyttet han til Melrose Place 195 i Nord-London og bodde der sammen med David Gallichan, som siden benektet at hans og Nilsens forhold hadde vært seksuelt. To år senere flyttet Gallichan ut og Nilsen slet mer og mer med ensomhet. Ett og et halvt år senere begikk han det første drapet.

Mordene[rediger | rediger kilde]

Mennene som Nilsen drepte, hadde blitt med ham hjem frivillig. De ble kvalt, deretter gjemt under gulvplankene. Nilsen tok dem frem av og til, onanerte på dem, vasket og stelte dem. Når likene begynte å råtne, parterte han dem, kokte kjøttet av knoklene og spylte det ned i toalettet. Mange kroppsdeler ble også brent i hagen hans. Drapene skjedde først i Melrose Place, og fortsatte deretter i Cranley Gardens da han flyttet dit i 1981.

Arrestasjon og dom[rediger | rediger kilde]

I 1983 ble Nilsens aktivitet oppdaget av en rørlegger. Menneskekjøttet Nilsen hadde spylt ned i toalettet hadde blokkert rørene. Da politiet kom, tilsto Nilsen alt. Da dommeren i den etterfølgende rettssaken spurte hvorfor han gjorde det svarte Nilsen: «–Jeg hadde håpet du kunnet fortelle meg det.» Nilsen ble i november 1983 dømt til en straff på minimum 25 år, og ville da komme til å bli løslatt i 2008. Men dommen ble senere omgjort til livsvarig fengsel. I 2006 fikk han avslag på prøveløslatelse og kunne ikke søke igjen. Han ble sittende bak murene resten av sitt liv.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Killing for Company, av Brian Masters. New York: Dell, 1993

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 9. okt. 2017, Dennis Nilsen, https://pantheon.world/profile/person/Dennis_Nilsen
  2. ^ «Britisk seriemorder døde i fengsel». Dagbladet.no (norsk). 13. mai 2018. Besøkt 13. mai 2018. 
  3. ^ «Serial killer Dennis Nilsen dies in prison» (engelsk). Sky News. Besøkt 12. mai 2018.