Den tysk-norske skolen i Oslo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den tysk-norske skolen i Oslo
Skolebygget i Sporveisgaten i Oslo.
LandNorge
Org.formStiftelse
Org.nummer971492627
Grunnlagt1980
KommuneOslo kommune
AdresseSporveisgata 20, 0354 Oslo
RektorOliver Schaefer
Elever216 (2022)[1] Rediger dette på Wikidata
Nettstedtysk-norske-skolen.no (nb)
deutscheschule.no (de)
Beliggenhet
Kart
Deutsche Schule Oslo
59°55′30″N 10°43′33″Ø

Den tysk-norske skolen i Oslo (tysk: Deutsch-Norwegische Schule Oslo, tidligere: Deutsche Schule Oslo - Max Tau) er en privat skole som omfatter barnehage, barne- og ungdomsskole og videregående skole. Skolen ble grunnlagt i 1980, Den holder til i Sporveisgata 20 i Oslo. Pr. 2021 har skolen rundt 330 elever, samt 82 barn i barnehagen.

Skolen eies av en stiftelse. Den drives med tilskudd fra den tyske og den norske stat og underviser etter tyske læreplaner i de fleste fag, bortsett fra norsk og samfunnsfag.

Historie[rediger | rediger kilde]

DSO startet i kjelleren til den tyske menighet i Oslo. Allerede etter ett år viste det seg at lokalene ble for små, og skolen flyttet til Bolteløkka skole med vellykket «sameksistens» både på lærerværelset og i skolegården. Dette var i tråd med Foreningens[klargjør] idé: ja til tysk, men i Norge og med det norske.

Etter få år ble også Bolteløkka skole for liten, og skolen flyttet inn i deler av Majorstuen skoles bygg. Siden 1998 har skolen tilhold i Sporveisgata 20, hvor Hegdehaugen videregående skole tidligere lå. De eldste elevene holder til i egne lokaler i Pilestredet 75c.

Skolen fikk sitt tidligere navn etter den tysk-jødiske forfatter Max Tau (1897–1976), som i 1938 flyttet til Norge og arbeidet for økt forståelse og toleranse mellom kristne og jøder. I et ønske om å forenkle de forskjellige skolebegrepene, ble det i 2018 besluttet å endre navnet til Den tysk-norske skolen i Oslo / Deutsch-Norwegische Schule Oslo. Dette navnet gjenspeiler både skolens tyske grunnstruktur og den sterke tilknytningen skolen også har til norsk språk og kultur.

Skolen er en type Begegnungschule, med fullt løp fra barnehage til videregående, og som åpner for videre studier både i Norge og Tyskland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]