Den tropiske stormen Agatha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den tropiske stormen Agatha
Tropisk storm (SSO)
Agatha 29 May 2010.jpgSatellitbilde av den tropiske stormen Agatha.
Dannet 29. mai 2010
Oppløst 30. mai 2010
Kraftigste
vinder
75 km/h (20 m/s) (1 minutts varighet)
Laveste lufttrykk 1000 mbar (hPa; 29.54 inHg)
Døde 179 direkte dødsfall, 100 savnet
Områder
rammet
Sentral-Amerika
En del av
Orkansesongen for Stillehavet 2010

Den tropiske stormen Agatha var den første tropiske syklonen i orkansesongen i Stillehavet 2010. Agatha ble dannet i den intertropiske konvergenssonen, et lavtrykksområde med mye tordenvær som omkranser jorda i den tropiske klimasonen. Systemet utviklet seg til et tropisk lavtrykk 29. mai og oppløste seg 30. mai. Vindstyrken nådde 75 km/t og laveste trykk ble målt 1000 mbar (hPa; 29.53 inHg). Agatha traff land nær Guatemalas grense mot Mexico sent den 29. mai. Stormen førte til kraftig regn over hele Mellom-Amerika. Én person mistet livet i Nicaragua, mens 12 personer mistet livet og 11 ble meldt savnet etter jordskred. Tre dødsfall ble også rapportert i El Salvador.

Meteorologisk historikk[rediger | rediger kilde]

Agathas bane.

Agatha hadde sitt opphav i et område med konveksjon, eller tordenvær, som utviklet seg 24. mai utenfor vestkysten av Costa Rica. Det var på det tidspunktet et tråg i området som strakk seg over til det sørvestlige karibiske hav, knyttet til den intertropiske konvergenssonen. Systemet drev mot nordvest og forholdene lå til rette for videre utvikling. Konveksjonen ble mer konsentrert den 25. mai, og National Hurricane Center gjorde oppmerksom på muligheten for utviklingen av et tropisk lavtrykk. Systemet ble noe mer uorganisert dagen etterpå, men uværet lå i et svært fuktig område og flere lavnivåsentre organiserte seg gradvis til ett. Uværet fortsatte å organisere seg på tross av manglende veldefinert sirkulasjon. Systemet ble oppgradert til det tropiske lavtrykket 1-E av National Hurricane Center den 29. mai etter konveksjonen og sirkulasjonen var blitt bedre organisert. National Hurricane Center begynte å sende ut bulletiner på syklonen, som lå ca 475 kilometer vest for San Salvador i El Salvador.

Etter å ha blitt oppgradert til en tropisk syklon lå systemet i et miljø med lite vindskjær og vanntemperaturer på 30º C. Lavtrykket ble derfor ventet å øke i styrke, men det fjellpregete landskapet langs kysten av Mellomamerika hindret betydelig intensifisering. Lavtrykket beveget seg sakte mot nordøst rundt den vestlige periferien av en rygg over nordlige Sør-Amerika. Flere timer senere ble det ved hjelp av satelliter påvist kraftig nok vind til at lavtrykket kunne oppgraderes og navngis den tropiske stormen Agatha. Det ble gjort oppmerksom på 40 % risiko for stormen kom til å øke kraftig i styrke da den eneste begrensende faktoren var nærheten til land. Stormen økte derimot lite i styrke, med høyeste vindstyrke målt til 75 km/t og laveste trykk 1000 mbar. To timer etter å ha nådd denne styrken skiftet Agatha plutselig retning mot nord og traff land nær Guatemalas grense mot Mexico.

Etter å ha truffet land fortsatte Agatha å forårsake flom og jordskred. Vindstyrken var ikke lenger på tropisk storm-nivå da Agatha traff land. Systemet svekket seg raskt over land, med vindstyrke ned mot 40 km/t og trykk opp mot 1007 mbar før det begynte å gå i oppløsning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]