Den thailandsk-laotiske grensekrigen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den thailandsk-laotiske grensekrigen
DatoDesember 1987–februar 1988
StedGrensen mellom Thailand og Laos
ResultatLaotisk seier
Status quo ante bellum
Stridende parter
Laos’ flagg Laos
Vietnams flagg Vietnam[1]
Thailands flagg Thailand
Tap
ca. 1 000 drept eller skadd i alt, flest på thailandsk side

Den thailandsk-laotiske grensekrigen var en kort konfrontasjon mellom Thailand og Laos om kontrollen over omstridte områder på grensen mellom de to landene. Suverenitet over byen Ban Romklao på grensen til Phitsanulok-provinsen og tre små landsbyer i Uttaradit-provinsen var uklar, ettersom Thailand var uenig i at grensene skulle ligge på samme sted som grensene til den tidligere franske kolonien Fransk Indokina.

I 1907 inngikk Frankrike og Siam en grenseavtale som førte til en disputt om enkelte grenselandsbyer. I 1984 var det skyteepisoder mellom thailandske og vietnamesisk-støttede laotiske styrker. En annen faktor var Hmong-opprøret i Laos, hvor Hmong ofte benyttet seg av baser inne i Thailand. I tillegg bidrog den kalde krigen til å distansere partene fra hverandre. Mens Thailand var en alliert av USA, var Laos en nær alliert av Vietnam og Sovjetunionen.

En rekke mindre skyteepisoder mellom thailandske og laotiske styrker fant sted i 1984. I desember 1987 rykket thailandske styrker inn i den omstridte byen Ban Romklao. De okkuperte byen, og heiste det thailandske flagget over den. Styresmaktene i Laos reagerte sterkt, og insisterte på at byen var en del av Xaignabouli-provinsen. Thailand svarte med at byen tilhørte Phitsanulok-provinsen. Pathet Lao-styrker gjennomførte et nattangrep på den relativt små thailandske garnisonen, drev de thailandske styrkene fra byen og tok ned det thailandske flagget. Direkte krig mellom partene brøt dermed ut, som varte helt til 19. februar 1988, da en våpenhvile ble undertegnet.

Totalt ble omtrent 1000 soldater drept eller skadet. De thailandske styrkene hadde mye større tap enn de laotiske, ettersom de ofte måtte kjempe mot sterkt befestede laotiske posisjoner. General Chavalit Yongchaiyudh var lederen for den kongelige thailandske hær, og ble kritisert for sin håndtering av krigen.

Vietnam støttet sin kommunistiske allierte, og sendte en andrevidisjons infanteritropp til Baan Nakok i Xaignabouli for å støtte de laotiske militære operasjonene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Liste over kriger Vietnam har deltatt i (etter 1945)
Liste over kriger Thailand har deltatt i
Liste over kriger Laos har deltatt i