Den store krigen (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den store krigen
orig. La grande guerra
Generell informasjon
SjangerKrig / Komedie
Utgivelsesår1959
Prod.landItalia
Lengde137 min.
SpråkItaliensk
Bak kamera
RegiMario Monicelli
ProdusentDino De Laurentiis
ManusforfatterAgenore Incrocci
Mario Monicelli
Furio Scarpelli
Luciano Vincenzoni
MusikkNino Rota
SjeffotografGiuseppe Rotunno
Leonida Barboni
Roberto Gerardi
Giuseppe Serrandi
KlippAdriana Novelli
Foran kamera
Hovedrolle(r)Alberto Sordi
Vittorio Gassman
Premiere5. september 1959 (Venezia FF)
Eksterne lenker

Den store krigen (originaltittel: La grande guerra) er en italiensk krigskomedie fra 1959 regissert av Mario Monicelli. Handlingen er satt til første verdenskrig og handler om vennskapet mellom to italienske soldater. De to soldatene har lite til felles, men deler mangelen på idealisme samt bestrebelsene etter å komme seg helskinnet gjennom krigen.

Filmen ble tildelt Gulløven under Filmfestivalen i Venezia.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1916 møtes Roman Oreste Jacovacci og Giovanni Busacca når de skal melde seg til militærtjeneste. De møtes igjen på et tog underveis til fronten, og blir snart venner. En kveld, etter å ha gjennomført et oppdrag, forsøker de å sove i en utpost ikke langt fra frontlinjen. Men et plutselig fremrykk fra østerrikerne, gjør at Roman og Giovanni plutselig befinner seg på fiendens territorium.

De forsøker å unnslippe fr området. Men blir snart oppdaget av fienden, og anklaget for spionasje, og truet med henrettelse ved skyting. Overveldet av frykt innrømmer de at de sitter på avgjørende informasjon om et italiensk motangrep som snart skal finne sted i nærheten av Piave-elven. For å redde seg selv diskuterer Roman og Giovanni om de burde gi all informasjonen videre til fienden, selv om dette kan føre til store tap blant deres med-soldater.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]