Den rumenske gresk-katolske kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den rumenske gresk-katolske kirke
Erkekatedralen i Blaj er den rumensk-katolske kirkens hovedsete
Hovedgrenden katolske kirke
Utgått fraden gresk-ortodokse kirke
Lederstorerkebiskopen av Fagaras og Alba Iulia, underlagt paven
Ledertittelstorerkebiskop av Alba Iulia og Făgăraș
Antall medlemmer780 000
GeografiRomania, USA
LandRomania
Nettstedhttp://www.bru.ro/

Den rumenske gresk-katolske kirke (eller rumensk-katolske kirke) er én av den katolske kirkens 23 særkirker. Kirken følger den bysantinske ritus og bruker kirkeslavisk og rumensk som liturgisk språk, men anerkjenner paven som religiøst overhode. Den rumenske gresk-katolske kirke har omtrent 780 000 tilhengere, hovedsakelig i Romania og USA. I Romania er ca. 1 % av befolkningen gresk-katolsk, og kirken er dermed betydelig mindre enn både den rumensk-ortodokse (87 %) og den romersk-katolske kirke (5 %).

Særkirkens overhode er storerkebiskopen av Făgăraș og Alba Iulia, som har sitt sete i Blaj. Nåværende storerkebiskop er Lucian Mureșan (erkebiskop siden 1994, opphøyet til storerkebiskop i 2005).

Struktur[rediger | rediger kilde]

Den rumensk-katolske kirke er organisert i seks eparkier (bispedømmer):

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter at Karpatbekkenet hadde falt til Østerrike i 1687, begynte jesuitter å misjonere den ortodokse befolkningen. Dette førte i 1700 til en union med den katolske kirke. I begynnelsen sognet de rumensk-katolske menighetene til Esztergom erkebispedømme, men paven opprettet i 1853 Făgăraș-Alba Iulia erkebispedømme som metropolitanbispedømme for en egen rumensk-katolsk kirkeprovins.

Etter første verdenskrig tilfalt området Romania. På dette tidspunktet hadde kirken om lag 1,5 millioner tilhengere. Etter andre verdenskrig ble den rumensk-katolske kirken forbudt av den kommunistiske regjeringen og tvangsforent med den rumensk-ortodokse kirke. Den rumensk-katolske kirken ble av eksilrumenere bragt til USA, der pave Johannes Paul II opprettet et eparki i Canton, Ohio. I Romania fortsatte kirken sin aktivitet i undergrunnen frem til kommunismens fall, slik at Johannes Paul kunne gjenopprette de fem rumensk-katolske eparkiene i 1990. Opphøyelsen av Făgăraș-Alba Iulia til storerkebispedømme skjedde i 2005 gjennom pave Benedikt XVI.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]