Hopp til innhold

Den polske jurakjeden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den polske jurakjeden
Den polske jurakjeden, Skała Rękawica ved Ojców nasjonalpark
Geografi
LandPolens flagg Polen
Dimensjoner
Lengde100 km[1]
Bredde0–40 km[1]
Høyeste punkt
NavnGóra Janowskego
Høyde512,8 moh.[1]
Beliggenhet
Den polske jurakjeden
Plasseringen til Den polske jurakjeden

Inselberg fra juratida.
Maczuga Herkulesa

Den polske jurakjeden, også kalt Det polske jurahøylandet eller Kraków-Częstochowa jurahøylandet (polsk: Jura Krakowsko-Częstochowska), er en del av jurasystemet sør i de sentrale deler av Polen. Det strekker seg mellom byene Kraków, Częstochowa og Wieluń. Den polske jurakjeden grenser til Karpatane i sør og i nord mot høylandet sentralt i Polen, Świętokrzyskiefjella.

Den polske jurakjeden består hovedsakelig av et åslendt landskap med kalksteinsberg, klipper, daler og store kalksteinsformasjoner fra juratida, samt 220 grotter. Det største landskapstrekket er et peneplan dekket av mange kamiesberg, steinmasser som har motstått erosjon. Den polske jurakjeden blir besøkt av om lag 400 000 turister hver år. Deler av området hører til Ojcowski nasjonalpark, den minste av de tjue nasjonalparkene i Polen, og er et av de mest attraktive rekreasjonsområdene i landet.

Flora og fauna[rediger | rediger kilde]

Den polske jurakjeden består av et rikt økosystem, der totalt ulike plantearter vokser side ved side på grunn av det unike mikroklimaet, og også fordi hele området er omringet av urskog. Plante- og dyrelivet er særdeles mangfoldig med over 1 600 plantearter og 5 500 dyrearter. Disse inkluderer 4 500 insektarter (1 700 biller og 1 075 sommerfugler) og 135 fuglearter. Av pattedyr finner en bever, grevling, røyskatt og 15 arter flaggermus. Mange av flaggermusartene overvintrer i de fleste grottene i parken.

Klima[rediger | rediger kilde]

Klimaet i høylandet er forskjellig fra det omliggende området. Snø dekker området 180 dager i året, og den mest regnfulle tiden på året er fra april til september. Årsnedbøren varierer mellom 650 og 700 mm, noe som er høyere enn det omliggende området. Middeltemperaturen er også fra 0,5 til 1,0 °C lavere enn det omliggende området. Middeltemperaturen er 19° C om sommeren og -3° C om vinteren.

Flere elver har sitt utspring fra jurakjeden, blant annet Warta, Bietła Przemsza, Pilica, Dłubnia, Szreniawa, Prądnik, Wiercica og Rudawa.

Spor av mennesker[rediger | rediger kilde]

I tillegg til mangfoldig plante- og dyreliv kan en finne unike kulturlandskap i området. Det er gjort mange arkeologiske funn etter eldgammel bebyggelse. De eldste sporene er fra yngre steinalder, om lag 12 000 år siden. Området er rikt på flint, som trakk til seg tidlige beboere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Wyżyna krakowsko – Częstochowska». Sciaga.pl (polsk). Besøkt 29. februar 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]