Den pavelige kommisjon «Ecclesia Dei»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den pavelige kommisjon «Ecclesia Dei» («Guds kirke») ble opprettet av pave Johannes Paul II den 2. juli 1988 etter at erkebiskop Marcel Lefebvre hadde utført bispeordinasjoner i Sveits, som Den hellige stol betraktet som ulovlige.

Den ble opprettet med en motu proprio, Ecclesia Dei, hvor kommisjonen ble instruert til å samarbeide med biskoper, Den romerske kurie og andre for å muliggjøre full kommunion mellom de som er forbundet med Lefebvres bevegelse, av Den hellige stol betraktet som skismatisk, og Den katolske kirke, i henhold til protokollen som ble undertegnet av Lefebvre og kardinal Ratzinger i mai 1988, etter at det var ført forhandlinger om veien fremover.

Kommisjonen ble gitt fullmakt til å regulere den kirkerettslige situasjonen for tradisjonalistiske ordenssamfunn som formelt står utenfor Den katolske kirke, men som ønsker å være en del av kirken, samt for enkeltprester som ønsker å virke i Den katolske kirke men som er ordinert utenfor.

Den er også gitt i oppgave å kommunisere med lokale biskoper omkring behovene til de grupper som ønsker å bevare den gamle latinske messen (den tridentinske messe) slik den ble feiret før Paul VIs liturgireform.

Presidenten for kommisjonen er kardinal Darío Castrillón Hoyos.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]