Den pavelige kommisjon «Ecclesia Dei»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Den pavelige kommisjon «Ecclesia Dei» («Guds kirke») ble opprettet av pave Johannes Paul II den 2. juli 1988 etter at erkebiskop Marcel Lefebvre hadde utført bispeordinasjoner i Sveits, som Den hellige stol betraktet som ulovlige.

Den ble opprettet med en motu proprio, Ecclesia Dei, hvor kommisjonen ble instruert til å samarbeide med biskoper, Den romerske kurie og andre for å muliggjøre full kommunion mellom de som er forbundet med Lefebvres bevegelse, av Den hellige stol betraktet som skismatisk, og Den katolske kirke, i henhold til protokollen som ble undertegnet av Lefebvre og kardinal Ratzinger i mai 1988, etter at det var ført forhandlinger om veien fremover.

Kommisjonen ble gitt fullmakt til å regulere den kirkerettslige situasjonen for tradisjonalistiske ordenssamfunn som formelt står utenfor Den katolske kirke, men som ønsker å være en del av kirken, samt for enkeltprester som ønsker å virke i Den katolske kirke men som er ordinert utenfor.

Den er også gitt i oppgave å kommunisere med lokale biskoper omkring behovene til de grupper som ønsker å bevare den gamle latinske messen (den tridentinske messe) slik den ble feiret før Paul VIs liturgireform.

Presidenten for kommisjonen er kardinal Darío Castrillón Hoyos.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]